AXA IM: Fed nog ‘hawkisher’ om creditmarkt in gareel te krijgen

AXA IM: Fed nog ‘hawkisher’ om creditmarkt in gareel te krijgen

Fed
Federal Reserve.jpg

Beleggers moeten de komende weken of zelfs maanden rekening houden met hardere retoriek van de Federal Reserve. Doel daarvan is de bedrijfsobligatiemarkt in het gareel te krijgen, stelt hoofdeconoom Gilles Moëc in de jongste Macrocast van AXA Investment Managers.

De inflatie in de VS gaat thans minder om een verschuiving van de verwachtingen - de opiniepeilingen schetsen op dat gebied een geruststellend beeld - maar meer om het feitelijke effect van de huidige oververhitting van de economie. Om de 'excess demand' te beteugelen moeten de financieringskosten in de private sector stijgen.

1,5 standaarddeviatie onder het gemiddelde

Sinds de Fed te kennen heeft gegeven dat zij bereid is haar balans sneller af te bouwen dan tijdens de laatste normalisatiefase, volgde de hypotheekrente weliswaar de stijging van de staatsobligaties ‘yields’. De bedrijfsobligatierente bleef echter achter, nu meer dan 1,5 standaarddeviatie onder het gemiddelde van 2010-2019. Deze beleggingscategorie speelt normaliter een sleutelrol in de transmissie van het monetaire beleid. 

Moëc: ‘Dit kan de Fed ertoe aanzetten om in de komende weken en maanden nog “hawkisher” te zijn, totdat de markt “het begrijpt” en de financieringskosten voor bedrijven herprijst.’ Dit zou de vorm aannemen van hardere retoriek, aangezien de Fed, in tegenstelling tot staatsobligaties en door hypotheken gedekte waardepapieren, geen directe invloed heeft op bedrijfsobligaties.

ECB niet ‘behind the curve’

De eurozone wordt veel minder gekenmerkt door overmatige vraag, en in het verwachte redelijk hoge groeitempo zal de ‘output gap’ niet voor het eind van dit jaar zijn gedicht. 

‘Wanneer wij echter het pre-pandemische decennium als referentie nemen, zijn de financiële condities in de eurozone niet losser dan in de VS. Dit is nog een reden waarom wij denken dat het verkeerd is om de ECB te kwalificeren als "laat" ten opzichte van de Fed. Afgezien van de conjuncturele kloof tussen de twee regio's, is er in de eurozone gewoon minder accommoderend beleid weg te nemen dan in de VS’, besluit Moëc.