BlackRock: Werkloosheid van 10% als centrale banken inflatie hadden gedrukt

BlackRock: Werkloosheid van 10% als centrale banken inflatie hadden gedrukt

Inflatie
Werkloosheid.jpg

De stijgende inflatie werd vorig jaar niet veroorzaakt door een opkomende vraag – de grootste inflatiedrijver de afgelopen decennia – maar door problemen in de toeleveringsketens. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het BlackRock Investment Institute: 'A world shaped by supply'.

Dat de inflatie werd aangejaagd aan de vraagkant verklaart ook de gedempte reactie van centrale banken. Hadden die de inflatie met alle macht op 2% willen houden, dan moest de werkloosheid waarschijnlijk worden opgedreven tot 10%, aldus BlackRock.

De dienstensector moest het in de herstart van de economie afleggen tegen de goederensector. Hierdoor ontstonden bottlenecks, maar kampten sectoren ook met overcapaciteit. Prijzen stijgen harder door knelpunten dan dat ze dalen als gevolg van overcapaciteit, dus ontstond er inflatie

Centrale banken moeten leren leven met aanbod-gedreven inflatie en niet proberen de vraag en de economische activiteit de kop in te drukken.

Inflatie die aan de aanbodkant wordt opgedreven zorgt voor meer economische schommelingen. Centrale banken kunnen met hun monetaire beleid niet zowel inflatie als groei helpen. Er moet een keuze worden gemaakt tussen die twee.

Klimaatverandering zorgt voor hogere inflatie. Als alle kosten van de transitie naar een groene economie op consumenten wordt geschoven, zullen de prijzen over tien jaar al 4% hoger liggen dan nu. Een soepele overgang betekent dat er per jaar 0.4 procentpunt aan het inflatiecijfer wordt toegevoegd. Als de slag naar duurzaam sneller wordt gemaakt, dan is de impact op de inflatie groter.