eToro: Particuliere beleggers blijven vertrouwen in beleggingsstrategie ondanks toenemende zorgen over inflatie

eToro: Particuliere beleggers blijven vertrouwen in beleggingsstrategie ondanks toenemende zorgen over inflatie

Inflatie Financiële markten algemeen Vooruitzichten
Beursvloer (02)
  • 71% van de Nederlandse particuliere beleggers zegt vertrouwen te hebben in de vooruitzichten voor de wereldeconomie
  • Zorgen over inflatie nemen toe: 42% van de particuliere beleggers geeft aan zich zorgen te maken ten opzichte van 31% in juni
  • Ondanks deze zorgen, heeft de meerderheid (56%) van de Nederlandse particuliere beleggers hun portefeuilles niet aangepast om zich te beschermen tegen inflatie
  • Schone technologie en digitale transformatie zijn de twee meest populaire langetermijnthema’s onder Nederlandse particuliere beleggers

Ondanks een vertraagd herstel in de meeste grote economieën, zijn particuliere beleggers over het algemeen optimistisch over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van sociaal investeringsnetwerk eToro.

Uit het recente Retail Investor Beat onderzoek blijkt dat 71% van de Nederlandse particuliere beleggers positief is over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Dit percentage is voor de tweede keer op rij licht gedaald. In het vorige onderzoek van eToro eind september was dit percentage 77% en in juni zelfs 81%.

Het aantal Nederlandse beleggers dat de stijgende inflatie als extern risico voor hun beleggingen ziet is toegenomen (42% versus 31% in juni). Ook de stand van de wereldeconomie (38% versus 35% in juni) en internationale conflicten (33% tegen 25% in juni) worden vaker genoemd als extern risico. Onder particuliere beleggers wereldwijd blijft inflatie het grootste externe risico (47% versus 38% in juni). Daarnaast ziet 26% (23% in juni) internationale conflicten als risico.

Hoewel de zorgen over stijgende inflatie zijn toegenomen, is de meerderheid Nederlandse particuliere beleggers (56%) niet van plan hun portefeuilles te herzien, wat suggereert dat ze overtuigd zijn van hun strategie ondanks externe risico’s. Het percentage Nederlandse beleggers dat hun portefeuille wel aanpast om zich te beschermen tegen externe risico’s is wel gestegen sinds september. 62% van de Nederlandse beleggers gaf toen aan hun portefeuille niet te herzien.

Ben Laidler, eToro’s Global Markets Strategist:

"Deze resultaten wijzen erop dat de meerderheid van de particuliere beleggers voorlopig vasthoudt aan hun beleggingsstrategie. Hoewel er in het komende jaar bepaalde risico's zijn en we de afgelopen dagen een zekere verschuiving hebben gezien richting aandelen die profiteren van rentestijgingen, zijn er weinig aanwijzingen dat particuliere beleggers afwijken van hun strategieën. Particuliere beleggers houden zich in feite aan een goede beleggingsaanpak - zij verkopen niet bij het eerste teken van turbulentie en richten zich op de lange termijn in plaats van winst op de korte termijn."

Als we kijken naar de binnenlandse economie zegt 77% van de Nederlandse particuliere beleggers daar vertrouwen in te hebben. Net zoals het afnemende vertrouwen in de wereldeconomie is ook het vertrouwen in de binnenlandse economie gedaald ten opzichte van voorgaande kwartalen. Eerder dit jaar had 84% van de Nederlandse respondenten nog vertrouwen in de binnenlandse economie.

Ondanks de afname in het optimisme over zowel de binnenlandse als wereldeconomie, hebben Nederlandse particuliere beleggers er vertrouwen in dat het vertraagde economische herstel hun beleggingen niet zal schaden, zo blijkt uit de gegevens. 94% geeft aan vertrouwen te hebben in de resultaten die hun portefeuilles zullen opleveren.

Uit de gegevens blijkt ook dat beleggers goed gediversifieerd blijven, wel blijven binnenlandse aandelen veruit de meest favoriete beleggingscategorie – zowel onder particuliere beleggers wereldwijd, als in Nederland. Deze ‘home bias’, ofwel overmatig beleggen in de thuismarkt, blijft dus een aandachtspunt. Schone technologie (38%) en digitale transformatie (24%) zijn de twee meest populaire langetermijnthema’s voor Nederlandse particuliere beleggers. Als we kijken naar de beste beleggingskansen dan worden de sectoren technologie (33%), gezondheid (27%) en vastgoed (25%) genoemd. 

Ben Laidler:

"In de afgelopen twee jaar hebben particuliere beleggers in veel opzichten een voorsprong genomen op hun institutionele concurrenten en lijken zij hun beleggingen slim in te zetten met het oog op toekomstige ontwikkelingen. Uiteindelijk heeft niemand een beter zicht op de prakijk dan de alledaagse belegger die zijn boodschappen in de supermarkt doet of zijn auto moet voltanken. Dezelfde beredenering kun je toepassen op het aanhoudende vertrouwen in techbedrijven zoals Microsoft en Apple. Deze bedrijven worden door veel mensen iedere dag gebruikt en zijn daardoor 'defensieve techaandelen' waarvan mensen geloven dat ze altijd gebruikt zullen worden, zelfs als het minder goed gaat met de wereldeconomie."