Optimix: Onrust in de markt schrikt ons niet af

Optimix: Onrust in de markt schrikt ons niet af

Aandelen Financiële markten algemeen
Koersgrafiek (02)

De aandelenmarkten worden beweeglijker en er lijkt op het eerste gezicht meer onrust in de markt te komen. Beleggers vragen zich of dit het begin is van een correctie, na jarenlange stijgingen. Optimix Vermogensbeheer is niet ongerust en houdt de de weging van aandelen voorlopig op ‘overwogen’. Waarop is deze beslissing gebaseerd?

De aandelenmarkt was dé rendementsgenerator van het afgelopen jaar. De vermogensbeheerders van Optimix gingen overwogen in aandelen 2021 in en hebben daardoor volop geprofiteerd van de koersstijgingen. Na de zomer namen zij winst, met het oog op de oplopende coronabesmettingen en een al te uitbundig sentiment onder beleggers. September bleek vervolgens de minste beursmaand. Dat dipje grepen zij aan om de aandelenweging weer te verhogen. Na een eindejaarssprint in december zijn zij ook 2022 gestart met een overweging in aandelen.
 
De basis voor beleggen in aandelen is de ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Voor 2022 wordt een wereldwijde winstgroei van 8-9% verwacht. Bovendien zal een deel van de in 2021 behaalde winst als dividend worden uitgekeerd. Het dividendrendement op aandelen is in verhouding tot de lage kapitaalmarktrente aantrekkelijk. Daarom handhaven de vermogensbeheerders van Optimix voorlopig hun overweging in aandelen.
 
Monetair beleid - eerste renteverhogingen zijn doorgaans goed te verwerken
 
Een andere zeer belangrijke factor voor de risicobereidheid onder beleggers is het monetaire beleid. Met de aangekondigde afbouw van opkoopprogramma’s, die als reactie op de coronacrisis in het leven werden geroepen, lijkt de liquiditeitsrugwind af te nemen. Tevens zal de Amerikaanse centrale bank haar beleidsrente waarschijnlijk (minstens) drie keer verhogen dit jaar. Deze trendbreuk zal het beleggingsjaar 2022 kleuren.
 
De geschiedenis leert dat de aandelenmarkten positief reageren op de eerste renteverhogingen, deze vinden immers doorgaans plaats in een omgeving van hoge economische groei en een sterke arbeidsmarkt. Maar naarmate meer renteverhogingen volgen, komen aandelen wel onder druk te staan. Dat ziet Optimix als een zorg voor de tweede helft van het jaar.
 
Een risico is dat de inflatie hardnekkiger blijkt dan de centrale bankiers bevroeden. In dat geval kunnen er dit jaar meer renteverhogingen volgen dan momenteel verwacht. De vermogensbeheerders van Optimix kijken continu (voor)uit, en zullen hun koers wijzigen als hun inschatting van het beleggingsklimaat verandert. Zij zijn gewend snel te schakelen maar deze vaardigheid zal volgens hen dit jaar nog belangrijker zijn dan vorig jaar.
 
Obligaties is voorlopig nog een no-go
 
Ondanks het negatieve rendement vorig jaar op staatsobligaties, zien zij in die beleggingscategorie nog geen koopkans. Optimix acht het reëel dat er voor het eerst sinds lange tijd twee achtereenvolgende jaren met negatieve rendementen op staatsobligaties te noteren zullen zijn. De grootste kopers (centrale banken) gaan op de rem trappen, terwijl de leenbehoefte van overheden onverminderd groot blijft. Die laatste factor zorgt er tegelijkertijd voor dat de kapitaalmarktrente niet teveel omhoog kan, omdat overheden dan in financieringsproblemen komen.
 
Corona blijft onvoorspelbaar
 
Het coronavirus zal ook in 2022 de maatschappij blijven beïnvloeden. Optimix verwacht wel dat de beperkingen gaandeweg het jaar steeds minder zullen worden. Wereldwijd is slechts 50% van de bevolking gevaccineerd, dus daar valt nog heel wat te winnen. Echter, de onvoorspelbaarheid van de virusontwikkelingen en de daaraan gekoppelde maatregelen blijven een risico. De aanstaande Olympische Winterspelen in China zijn een test voor het zero-tolerance beleid dat de Chinezen hanteren. Dat lijkt de vermogensbeheerders van Optimix met de besmettelijkere Omikron-variant onhoudbaar. Een flexibelere houding van de Chinezen, zonder rigide lockdowns, zou voor de wereldhandel en de wereldwijde toeleveringsketens welkom zijn.