BLI: Omikron zal de economische groei in het eerste kwartaal afremmen, maar niet volledig doen ontsporen

BLI: Omikron zal de economische groei in het eerste kwartaal afremmen, maar niet volledig doen ontsporen

Virus 3.jpg

Door Guy Wagner, Banque de Luxembourg Investments

Ondanks de opmars van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus werd er aan het einde van het jaar nog steeds stevige economische groei opgetekend. Dat staat in de recentste marktanalyse van Guy Wagner en zijn team.

“Door de snelle toename van de binnenlandse consumptie en de zware bedrijfsinvesteringen zijn de Verenigde Staten nog steeds de voornaamste drijvende kracht achter de conjuncturele groei”, zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments.

“Uit de bescheiden daling van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in december kunnen we opmaken dat de groeidynamiek in de eurozone lichtjes is aangetast.”

De Chinese groei werd voornamelijk ondersteund door de exportsector en de veerkrachtige aard van de bedrijfsinvesteringen, maar had sterk te lijden onder de gedaalde activiteit in de vastgoedsector en de nultolerantie op het vlak van nieuwe coronabesmettingen. De Japanse exportsector plukte de vruchten van de normaliserende autoproductie en de sterke vraag naar uitrustingsgoederen.

De Luxemburgse econoom laat optekenen dat de “vermoedelijke stijging van het aantal coronabesmettingen en de strengere quarantainemaatregelen naar aanleiding van de opkomst van de omikronvariant in het eerste kwartaal van dit jaar de groei vermoedelijk zullen afremmen, zonder hem daarom volledig te doen ontsporen”. 

De energie, de technologie en de financiële sector waren de sterkste stijgers in 2021

Na een kort intermezzo door de opmars van de omikronvariant in de voorgaande maand zetten de wereldwijde beurzen in december hun opwaartse trend van de rest van het jaar verder. De wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Net Total Return in euro steeg met 2,9%. Over het hele jaar groeide die barometer van de wereldwijde aandelen in 2021 met 27,5%. Guy Wagner: “De Verenigde Staten zijn wederom de best presterende regio, gevolgd door Europa en Japan.”

De strengere regels van de Chinese overheid wogen zwaar op de beurskoersen in Shanghai en Hongkong en werkten zelfs een lichte terugval van de MSCI Emerging Markets in de hand. “Op sectorniveau waren energie, technologie en financiën de sterkste stijgers in 2021.” 

De ECB zal eind maart haar pandemie-noodaankoopprogramma stopzetten

Tijdens de decembervergadering besloot het Federal Open Market Committee van de Federal Reserve in het licht van de aantrekkende inflatie zijn strategie aan te passen. Het comité gaat er niet meer van uit dat de inflatie tijdelijk is en verdubbelt het tempo waarmee de effecteninkopen worden afgebouwd.

Bovendien maken de leden gewag van rentevoeten die lijken te wijzen op een geleidelijke stijging van de rente vanaf de lente, met drie aangekondigde renteverhogingen in 2022 en nog drie in 2023. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heeft de Europese Centrale Bank aangekondigd haar pandemie-noodaankoopprogramma geleidelijk af te bouwen en tegen maart stop te zetten.

Daarentegen opteert ze ook voor een uitbreiding van haar standaardeffecteninkoopprogramma, dat reeds bestond voor de pandemie, om een al te abrupte verstrakking van de monetaire voorwaarden te vermijden. “In tegenstelling tot haar Amerikaanse tegenhanger gaat de ECB niet uit van een renteverhoging in 2022.” 

De rente op staatsobligaties heeft zich hersteld aan het einde van het jaar

Doordat de nieuwe omikronvariant minder besmettelijk blijkt dan zijn deltavoorganger, werd de globale terugval van de rente op staatsobligaties in november tenietgedaan. Meer nog, de Amerikaanse tienjaarsrente is in december zelfs wat gestegen. In de eurozone herstelde de langetermijnrente zich in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.