Schroders: Chinese economie vertraagt verder volgend jaar

Schroders: Chinese economie vertraagt verder volgend jaar

China

Na zo'n sterk herstel van de coronacrisis vorig jaar in 2021 leek het op 'first-in-first-out' voor de Chinese economie. Maar toen kwamen er uitdagingen. Hervormingen van de regelgeving, de energiecrisis en de volatiliteit van de vastgoedsector. En dit leidde in 2021 tot enkele tegenstrijdige prestaties tussen obligatie- en aandelenmarkten.

Voor 2022 zijn er verschillende factoren, die een rol spelen. Wordt de zero tolerance-aanpak van Covid-19 opgeheven? Zwakt de economische groeivertraging af en neemt de druk van de regelgeving af? Drie China-specialisten van Schroders blikken vooruit naar 2022.

David Rees, Senior EM Econoom: Chinese economie vertraagt verder

De sterke vertraging van de Chinese economie werkt in 2022 door. Rees rekent op een bbp-groei van 4,7%, tegen een raming van 7,7% in 2021. Beperkingen om uitbraken van het virus in te dammen zullen de bedrijvigheid, met name in de dienstensector, blijven treffen. De omikron-variant is in dit verband een punt van zorg. Het is echter de vastgoedsector die de meeste zorgen baart.
 
De overheid blijkt een hoge pijngrens in de vastgoedsector te hebben. Maar de autoriteiten zullen waarschijnlijk op een gegeven moment ingrijpen om het schip weer vlot te trekken, gezien de mogelijke negatieve gevolgen. Maar Rees verwacht dat de bouwactiviteiten in 2022 zwak zijn, terwijl deze sector historisch gezien goed is voor ongeveer een vijfde van het bbp.
 
Het goede nieuws is dat dit alles voor de markten geen complete verrassing zal zijn. De markten zullen hun aandacht richten op tekenen van verbetering. Een aankondiging van budgettaire stimuleringsmaatregelen, wellicht gericht op investeringen in de energietransitie, kan het vertrouwen een duwtje in de rug geven.
 
Het is ook letten op een opleving van de voorlopende economische indicatoren als signalen van een toekomstige verbetering. Een stijging van het beschikbaar inkomen van huishoudens als gevolg van hervormingen en mogelijke stimuleringsmaatregelen kan de consumptie ten goede komen.
 
Louisa Lo, Fondsbeheerder: consumptie is het toverwoord
 
De grenzen zullen in 2022 grotendeels gesloten blijven. Het herstel van de consumptie moet dan door binnenlandse factoren worden gedragen. De consumptie zou moeten aantrekken naarmate Covid-19 afneemt.
 
De inflatie van de producentenprijzen kan in 2022 een piek bereiken als de industrie wereldwijd normaliseert. Voor 2022 wordt ook een algemene verbetering van de toeleveringsketen verwacht. Belangrijker nog is dat bepaalde consumentenbedrijven met een sterke merkpositie de hoge inputkosten kunnen doorberekenen aan de eindconsument. 2022 kan dus een beter jaar worden voor kwaliteitsaandelen in de consumptiesector.
 
China stevent af op een periode van structurele inflatie onder invloed van langeretermijnfactoren zoals de vergrijzing, de focus op decarbonisatie en de langdurige kwantitatieve versoepeling in de wereld. Lo verwacht dat nieuwe infrastructuur en groene kapitaalinvesteringen de belangrijkste groeigebieden zullen zijn. Lokale overheden moeten zich ook houden aan de bredere schuldreductie.
 
De vertraging van de vastgoedinvesteringen houdt waarschijnlijk ook aan door de schuldafbouw op de vastgoedmarkt. De binnenlandse consumptie zal vanaf 2022 waarschijnlijk een belangrijke drijvende kracht achter de groei zijn. De beleidskoers is duidelijk, met schuldreductie en vermindering van de inkomensongelijkheid als topprioriteiten.
 
Een lichtpuntje in de spanningen tussen de VS en China is dat de VS de eerder aan China opgelegde tarieven wellicht zullen verlagen in een poging om de binnenlandse inflatiedruk in de VS te verminderen. Toch denkt Lo dat de relatie tussen de VS en China hobbelig zal blijven.
 
De correctie van de Chinese aandelenmarkten in 2021, waardoor de waarderingen van veel populaire aandelen sterk zijn teruggevallen, biedt interessantere kansen. De marktwaarderingen zijn volgens Lo over het algemeen gezond.
 
Julia Ho, Hoofd Asian Macro: Positief over Chinese obligaties
 
Hoewel de sterke relatieve outperformance van 2021 zich wellicht niet zal herhalen, blijft Julia Ho voor 2022 zeer positief gestemd over Chinese binnenlandse obligaties.
 
De economische groei is vertraagd, omdat China zijn economische focus verlegt van kwantiteit naar kwaliteit van de groei. Het tragere algemene groeitempo pakt positief uit voor obligaties, omdat de rente waarschijnlijk laag zal blijven. China is de enige grote centrale bank die het monetaire beleid onlangs heeft versoepeld. Deze houding betekent dat de neerwaartse trend in Chinese obligaties waarschijnlijk beperkt is, wat op middellange termijn een gunstig risico-rendementsprofiel oplevert.
 
Ten tweede zijn de nieuwe thema's van gemeenschappelijke welvaart, hervorming van de regelgeving en schuldreductie gunstig voor obligatiebeleggingen. Het vroege economische herstel van de pandemie heeft het land de kans gegeven om hervormingen door te voeren zonder dat de groei al te zeer wordt verstoord. Het partijcongres in oktober 2022 is ook een stimulans voor hervormingen. Op de langere termijn bereikt de Chinese demografie haar hoogtepunt en vergrijst de totale bevolking. Deze trend van vergrijzing en bevolkingsafname is negatief voor de groei en positief voor obligaties.
 
Tot slot zijn Chinese obligaties als beleggingscategorie volwassen geworden, nu beleggers ze beginnen te zien als een opkomende veilige haven. Aantrekkelijke waarderingen, afwijkend monetair beleid, toenemende toegankelijkheid, voortdurende indexintegratie, lage volatiliteit en diversificatievoordelen zijn slechts enkele van de redenen waarom Ho positief blijft over Chinese obligaties.