AXA IM: Oververhitting economie VS nu grootste zorg Fed-baas Powell

AXA IM: Oververhitting economie VS nu grootste zorg Fed-baas Powell

Fed
Federal Reserve Washington.png

De baas van de Federal Reserve maakt zich vooral zorgen over de groei van ’s werelds grootste economie, stelt hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group in de jongste Macrocast van AXA Investment Managers. Die groei zit boven het potentieel, waardoor oververhitting dreigt.

Moëc werd afgelopen week verrast door de "hawkish" toon van Jay Powell. De Fed-baas zei de mogelijkheid open te houden om de afbouw van het steunprogramma te versnellen (tapering) ondanks de opkomst van de omikronvariant. Daarmee wil hij ruimte creëren om volgend jaar de rente sneller te verhogen, vermoedt de hoofdeconoom.

De Fed-baas negeert daarmee volledig de signalen die wijzen op een voorzichtige afname van de inflatie. Moëc: ‘Wij zijn geneigd dit toe te schrijven aan de positie waarin de Amerikaanse economie zich momenteel bevindt voor wat betreft de output gap: de fiscale stimuleringsmaatregelen van begin 2021 hebben het bbp-niveau halverwege het jaar boven het potentieel geduwd.’

Powell veronderstelt dat de Amerikaanse economie wel tegen een omikron-stootje kan, zonder dat veel van de onderliggende inflatiedruk afneemt. Maar de markt lijkt niet overtuigd gelet op de inflatieverwachtingen die daalden in reactie op zijn uitspraken. ‘Als de inflatieverwachtingen nog iets verder dalen, wijst dit erop dat de markt rekening houdt met de mogelijkheid dat dit een beleidsfout kan zijn.’

Wat dat betreft was het contrast met de Bank of England groot, aangezien een van de meest “hawkish” leden van het monetaire beleidscomité - die vorige maand nog voor een renteverhoging had gestemd – wederom vroeg om de in het vooruitzicht gestelde verkrapping uit te stellen.