T. Rowe Price: Obligatiemarkten ontwaken uit een diepe sluimer

T. Rowe Price: Obligatiemarkten ontwaken uit een diepe sluimer

Inflatie Obligaties Monetair beleid
Obligaties (02)
  • De volatiliteit op de obligatiemarkten is sterk toegenomen sinds de centrale banken een evenwicht proberen te vinden tussen het wegnemen van inflatievrees en het blijven stimuleren van de groei.
  • De inflatie neemt toe naarmate de inhaalvraag die na de recessie is ontstaan, samenvalt met de aanbodbeperkingen en de stijgende energieprijzen.
  • De waarschijnlijkheid van aanhoudende inflatiegerelateerde marktvolatiliteit pleit voor een actieve benadering van obligatiebeleggingen.
De volatiliteit op de obligatiemarkten is de laatste tijd sterk toegenomen nu de centrale banken een evenwicht proberen te vinden tussen het verminderen van de inflatievrees en het stimuleren van de groei. Dit volgt op een lange periode waarin de volatiliteit van obligaties kunstmatig werd onderdrukt door de enorme injecties van liquiditeit door de centrale banken na de wereldwijde financiële crisis. Quentin Fitzsimmons, portfolio manager bij T. Rowe Price, vraagt zich af wat de implicaties zijn van de toegenomen volatiliteit voor obligatiebeleggers.
 
Hoe lang duurt “tijdelijk"?
 
De inflatie veroorzaakt onrust in de wereld, aangezien de inhaalvraag die vrijkomt na de versoepeling van de COVID-maatregelen wordt beantwoord met aanbodbeperkingen en stijgende energieprijzen. De markten hebben hierop gereageerd door te speculeren over de snelheid waarmee de centrale banken hun obligatieopkoopprogramma’s zullen verminderen en de rente zullen verhogen - vandaar de volatiliteit op de vastrentende markten.
 
Tot dusver hebben de belangrijkste centrale banken gereageerd door erop aan te dringen dat zij door de inflatiegolf heen zullen kijken omdat deze waarschijnlijk tijdelijk is. Deze bewering is echter steeds moeilijker vol te houden, en de centrale banken voelen de toegenomen druk. "De realiteit is dat centrale banken in kleinere landen, waarvan de geloofwaardigheid kwetsbaarder is dan die van de Fed of de ECB, nu al door de knieën gaan," zegt Fitzsimmons. 
 
"De Braziliaanse en Russische centrale banken hebben al de rente verhoogd. Maar ook de meer mainstream, orthodoxe centrale banken gaan overstag, zoals de Reserve Bank of Australia die aankondigde dat ze haar yield curve control policy gaat loslaten.”
 
Quentin Fitzsimmons, portfolio manager
 
Het is moeilijk om geen sympathie te voelen voor centrale banken - ze staan voor een lastig dilemma. Als ze te traag reageren op de inflatiedreiging, kan die uit de hand lopen; als ze te snel handelen, lopen ze het risico dat ze de markten afschrikken en het herstel in de kiem smoren. Fitzsimmons: “Hoe voorzichtig het ook wordt gecommuniceerd, als een bank zegt: 'Misschien moeten we volgend jaar de rente verhogen', zullen de markten onmiddellijk hun verwachtingen bijstellen en dat zal volatiliteit veroorzaken."
 
Beleggers zoeken strategieën om de volatiliteit te managen
 
Zolang er onzekerheid blijft bestaan over het inflatieverloop en de reacties van centrale banken, zal de volatiliteit op de vastrentende markten waarschijnlijk aanhouden. Bezorgde obligatiebeleggers proberen nu inflatiegerelateerde effecten te kopen als een vorm van verzekering tegen aanhoudend stijgende prijzen, maar ze moeten vaststellen dat er niet genoeg van is om te kopen. 
Een andere manier om het risico te beperken zou zijn zijn om de blootstelling aan de rente te verminderen door de looptijd in de portefeuille te verlagen of zelfs een negatieve looptijdstrategie te volgen. Een andere mogelijkheid is om strategieën voor structurele curvepositionering te overwegen, waarbij wordt geprobeerd te profiteren van veranderingen in de vorm van de rendementscurve en niet alleen van de totale duur van de looptijd. Dit laatste kan op dit moment gecompliceerd zijn omdat het niet duidelijk is of de rentecurve vlakker of steiler moet zijn. "De rentecurve wordt steiler als een herstel wordt verwacht, maar ook als er inflatie wordt verwacht, omdat mensen gecompenseerd worden voor het inflatierisico," zegt Fitzsimmons. "De laatste tijd echter, is de curve vlakker geworden. Dit is een gebruikelijk fenomeen aan het begin van een cyclus. Een afvlakkende curve impliceert dat de markten geloven dat de belangrijkste centrale banken binnenkort hun renteverhogingen zullen doorvoeren.
De waarschijnlijkheid van aanhoudende volatiliteit versterkt het pleidooi voor een actieve benadering van obligatiebeleggingen - vooral gezien het feit dat de Bloomberg Global Aggregate Total Return Index op 29 november met meer dan 4,5% was gedaald YTD. "Er is een grote verscheidenheid aan mogelijke uitkomsten, afhankelijk van de snelheid, timing en niveaus van de renteverhogingen door de centrale banken," aldus Fitzsimmons. "Er is ook een keuze in beleggingsscategorieën - hoeveel inflatiebescherming nodig is en hoeveel dat kost - en de positionering op de rentecurve. Het is vooral een omgeving voor actief beheer.”