abrdn: Kishida mikt op status quo na Japanse verkiezingen

abrdn: Kishida mikt op status quo na Japanse verkiezingen

Japan
Japan.jpg

Zondag gaat Japan naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De kans is groot dat premier Fumio Kishida in het zadel blijft zitten. Hij zal zich sterk maken voor de continuïteit en de consensusgerichte politiek van zijn regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP). Goed nieuws voor beleggers, want zijn ‘business-as-usual’-boodschap stut aandelen en geeft helderheid als het gaat om andere zaken, aldus Sree Kochugovindan, senior econoom en David Zhou, investment manager bij abrdn in hun vooruitblik op de verkiezingen.

Kishida volgde onlangs zijn partijgenoot Yoshide Suga op als premier nadat laatstgenoemde had besloten zich niet meer herkiesbaar te stellen. Kishida staat bekend als de man van de status quo en dat blijkt ook uit zijn plannen.

Monetair beleid

De nieuwe premier zal vasthouden aan Abenomics - het economische herstelbeleid dat werd ingevoerd door oud-premier Shinzo Abe - totdat Japan uit de deflatie is. Dit betekent dat het huidige beleid van monetaire versoepeling en een inflatiedoelstelling van 2% wordt voortgezet. Kishida benadrukt dat de Bank of Japan (BoJ) in gesprek moet gaan met de markten. Zijn standpunt over de gewenste koers van de BoJ wanneer de termijn van gouverneur Haruhiko Kuroda in april 2023 afloopt, is nog niet helemaal duidelijk. De eerste tekenen wijzen erop dat Kishida de voorkeur geeft aan een dovish opvolger die een soepel monetair beleid steunt.

Energie en digitalisering

Kishida blijft zich inzetten voor een net zero economie en ziet kernenergie als een groene optie. Hij wil bestaande kerncentrales weer opstarten, en op de middellange termijn ook nieuwe reactoren bouwen en investeren in waterstof.

Kishida handhaaft waarschijnlijk Suga’s plannen voor de digitalisering van de overheid en diens groene groeistrategie. Hij heeft ook zo'n 15 biljoen yen uitgetrokken voor rampenplannen.

Welvaartsverdeling

Verder wordt verwacht dat Kishida binnenkort een stimuleringspakket aankondigt. De ramingen gaan uit van meer dan 30 biljoen yen (266 miljard USD), ofwel circa 5,5% van het bbp. Dit pakket wil hij financieren door de uitgifte van nieuwe Japanse staatsobligaties. Het uiteindelijke bedrag zal waarschijnlijk lager liggen en uitkomen op 1% à 2% van het bbp.

Betekenis voor aandelenmarkten

De reactie van de aandelenmarkten op de Japanse politiek blijft waarschijnlijk gematigd – veel blijft immers bij het oude onder de nieuwe premier en na de alom verwachte verkiezingsoverwinning van de LDP. Kijkend naar het verleden is een meerderheid van de LDP in het parlement goed nieuws voor aandelen. De koers van de yen zal lauw reageren.  

Risico’s voor beleggers

Mocht de LDP haar meerderheid in het parlement verliezen, kan dat tot marktvolatiliteit leiden. Recente opiniepeilingen wijzen er echter op dat de LDP op meer kiezers kan rekenen sinds het vertrek van Suga. Kishida zelf kan op minder steun rekenen dan zowel Abe als Suga kregen en er is ook kritiek op zijn kabinetskeuzes.

Desondanks ligt er een goede bodem onder Japanse aandelen: in het land is een sterk winstherstel zichtbaar en beursfonsen zijn aantrekkelijk gewaardeerd ten opzichte van sectorgenoten in andere ontwikkelde markten.

Bovendien zijn buitenlandse beleggers ondergeïnvesteerd in deze markt, is de yen zwak en stabiel, en is er sprake van een structurele verbetering met betrekking tot corporate governance. Als zich geen grote schokken voordoen, zoals een tapering door de Amerikaanse Fed en/of een verkiezingsnederlaag van de LDP, kan de recente marktzwakte een kans zijn voor beleggers.