M&G: Griezelen met drie grafieken

M&G: Griezelen met drie grafieken

Duurzaam beleggen
Outlook vooruitzicht (12) crisis storm op komst

We hebben een paar akelige jaren achter de rug, maar het kan nog erger, schrijft vermogensbeheerder M&G. ESG en duurzaam beleggen zijn niet meer weg te denken en staan nog meer in de belangstelling vanwege de naderende klimaattop in Glasgow. Maar dit heeft ook een keerzijde voor obligatiebeleggers.

De kans dat er belegd is in activa die op termijn stranden is groter dan ooit. Krijg je je geld ooit wel terug als je hebt geïnvesteerd in olie en gas? Maar wat nog enger is, is het feit dat de wereldwijde CO2-uitstoot nog steeds toeneemt in plaats van afneemt. Laten we hopen dat de emissiepiek eindelijk in zicht is. De tijd zal het leren.

 2810 M&G (1)

Het inflatiespook jaagt iedereen de stuipen op het lijf. De kosten voor het vervoer van containers over zee zijn torenhoog. Het feit dat veel rederijen zijn omgevallen betekent ook dat er minder concurrentie is en het inflatiespook de markt in een ijzeren greep houdt.

2810 M&G (2) 

Vluchten kan niet meer. De Japanse yen wordt steeds goedkoper ten opzichte van de dollar en dat bezorgt menig obligatiehouder barstende koppijn. De zwakke Chinese economie weegt zwaar op de yen omdat de volksrepubliek Amerika heeft ingehaald als grootste importeur van Japanse goederen. Er is dus een raar klimaat met hoge volatiliteit en veel onzekerheid. Van een veilige haven is vooralsnog geen sprake. 

2810 M&G (3)

Happy Halloween!