Insight Investment: Hoogste tijd om tijdens COP26 samen verantwoordelijkheid te nemen

Insight Investment: Hoogste tijd om tijdens COP26 samen verantwoordelijkheid te nemen

Klimaatverandering
Klimaat (04)

Met COP26 voor de deur, benoemt Joshua Kendall van Insight Investment, onderdeel van BNY Mellon IM, wat er nodig is om institutionele beleggers te helpen een duurzame koers uit te zetten voor de lange termijn.

Volgens het hoofd Responsible Investment Research & Stewardship zouden om te beginnen beleggers meer samen moeten optrekken.

“De beleggingssector moet blijven zoeken naar manieren om samen te werken en de klimaatverandering collectief aan te pakken. Het Climate Action 100+ initiatief is hier een succesvol voorbeeld van, maar er zijn nog duizenden andere bedrijven die op een vergelijkbare manier kritisch kunnen worden gevolgd. Ook zouden de inspanningen zich meer kunnen uitstrekken over verschillende beleggingscategorieën zoals bedrijfsobligaties en structured debt. De jaarlijkse uitgifte van schuldpapier is ongeveer 40 keer groter dan die van aandelen en biedt veel ruimte voor engagement.”

Ten tweede hebben volgens Kendall alle ondernemingen een verantwoordelijkheid om relevante klimaatgegevens te verstrekken.

“Er is geen tekort aan betrouwbare klimaatveranderingsdata over grote ondernemingen, maar om het financiële systeem vooruit te helpen, moeten alle type ondernemingen meer en betere informatie verstrekken, niet alleen de grootste. Kleinere private ondernemingen hebben eveneens een verantwoordelijkheid op het gebied van informatieverstrekking, evenals niet-ondernemingen zoals overheden, waar de complexiteit van klimaatverandering niet noodzakelijk in de beschikbare gegevens tot uiting komt.”

Dan is er nog de markt voor groene obligaties die volgens Kendall wordt onderbenut.

“Het opnemen van doelstellingen bij de uitgifte van groene obligaties zou beleggers steunen bij hun engagementactiviteiten. Beleggers hebben behoefte aan een gemeenschappelijke taal voor groene beleggingsactiviteiten. De principes van groene obligaties die zijn vastgesteld door de International Capital Market Association (ICMA) worden algemeen gezien als de gouden standaard voor dit soort uitgiftes. Hierdoor groeide de markt. De beleggingsindustrie zou het momentum in groene financiering kunnen bevorderen door deze en/of gelijkwaardige normen te onderschrijven.

Uiteindelijk zouden we graag meerjarenplannen van bedrijven zien die de voortgang naar een wetenschappelijk onderbouwd 2-gradendoel volgen. Hoewel de meeste bedrijven nog niet zulke ambitieuze doelstellingen hebben, moeten ze deze nu stellen om gelijke tred te houden met de best practices op dit gebied. Betere rapportage stelt beleggers in staat om met bedrijven de dialoog aan te gaan en ze te ondersteunen bij dit proces.”

En tot slot: stap af van one-size-fits-all. Kendall: “Nieuwe regelgeving moet de overdreven eenvoudige manier waarop nu gerapporteerd wordt over klimaatverandering aanpakken. De bestaande vereisten adresseren niet volledig de verschillen tussen beleggingscategorieën en omvatten daarom niet noodzakelijkerwijs het volledige scala aan klimaatrisico's waaraan een individuele belegging kan worden blootgesteld. Beleggers hebben meer uitgebreide informatie nodig.”