BLI: Eerste sporen van temperende groei worden merkbaar in wereldeconomie

BLI: Eerste sporen van temperende groei worden merkbaar in wereldeconomie

Financiële markten algemeen
Grafiek Koers.jpg

"We merken de eerste sporen van temperende groei in de wereldeconomie. De afnemende activiteit lijkt eerder voort te komen uit aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketens dan uit een sterke afname van de vraag", schrijven Guy Wagner, Chief Investment Officer van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

"Hoewel de meeste activiteitsindicatoren stabiel blijven, lijken ze een trendbreuk in te zetten met de enorm hoge cijfers van de voorbije maanden. Zo daalt de Amerikaanse productie-index na een nagenoeg ononderbroken groeiperiode van vijftien maanden nu bijvoorbeeld voor de tweede maand op rij", constateert Guy Wagner, Chief Investment Officer en Bestuurder-Directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments.

"Ook de dienstenindex kende door het stijgende aantal coronabesmettingen een lichte daling, maar dat is waarschijnlijk maar tijdelijk." In Europa zagen we vergelijkbare tendensen: de activiteit houdt goed stand, maar de grafiek lijkt toch een knik te vertonen.

Chinees groeitempo blijft afnemen

De voorbije maanden daalt het Chinese groeitempo door een combinatie van factoren, zoals de strikte coronamaatregelen, de strengere regelgeving in bijna alle economische sectoren, een elektriciteitstekort en de financiële problemen van de Chinese groep Evergrande, de op een na grootste projectontwikkelaar van het land. In Japan doet de exportsector het nog steeds erg goed en zijn er geen tekenen van verzwakking merkbaar.

Federal Reserve hint op naderende afbouw van effecteninkoopprogramma

Het Federal Open Market Committee van de Federal Reserve heeft zijn monetaire beleid niet gewijzigd tijdens de septembervergadering. Voorzitter Jerome Powell kondigde evenwel aan het effecteninkoopprogramma vanaf de volgende vergadering in november volledig te willen afbouwen tegen midden 2022. Betreffende de toekomstige rente verduidelijkte hij dat het einde van het effecteninkoopprogramma niet gelijkstond met een onmiddellijke verhoging van de rentevoeten.

"Het monetaire comité lijkt niet eensgezind te zijn over dit onderwerp. De helft van de leden verwacht al in 2022 een eerste rentestijging."

In Europa heeft de Europese Centrale Bank, rekening houdend met de verbeterende conjunctuur en de prijsstijgingen, over het effecteninkoopprogramma naar aanleiding van de pandemie meegedeeld het programma licht te zullen inperken ten opzichte van de voorbije twee kwartalen. De monetaire overheden verwachten bij de decembervergadering meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de perspectieven op het vlak van monetair beleid in 2022.

Meer volatiliteit op de beurzen

Na sinds begin dit jaar bijna elke maand een positief resultaat te hebben neergezet, vertoonden de beurzen in september meer volatiliteit.

Guy Wagner: "De onzekerheid omtrent de financiële moeilijkheden van de Chinese projectontwikkelaar Evergrande en de stijging van de langetermijnrente wogen zwaar op de beurskoersen."

Zowel de grote Amerikaanse en Europese beursindexen als de MSCI Emerging Markets hebben dan ook terrein verloren. Enkel de Japanse Topix heeft winst geboekt, waarmee hij de achterstand die hij in de voorbije maanden opliep, gedeeltelijk weer goedmaakte.

"Op sectorniveau hebben de energiewaarden zich onderscheiden door sterk klimmende koersen, doordat ze de vruchten konden plukken van de stijgende gas- en olieprijzen", besluit de Luxemburgse econoom.