Vanguard: Europese CMU kan vermogensbeheer flink opschudden

Vanguard: Europese CMU kan vermogensbeheer flink opschudden

Economie algemeen
Pensioen (05) sparen geld

Nooit eerder hebben Europese huishoudens zo veel gespaard als tijdens de coronacrisis. Dat de pandemie zo’n effect had op individuele spaarders, onderstreept dat er beleid moet komen dat zorgt voor financiële stabiliteit van EU-burgers op de lange termijn.

Spaargeld op de bank voorziet niet in deze behoefte: geld dat vandaag opzij wordt gezet, is in de toekomst minder waard. Consumenten in alle vermogensklassen moeten toegang hebben tot hoogwaardige, goedkope en breed gespreide beleggingen. De solide, Europese spaarcultuur kan als vertrekpunt dienen. Maar inflatie en negatieve rentes eroderen. Spaarders zijn gebaat bij langetermijnbeleggingen die een positief reëel rendement opleveren. De uitdaging voor zowel beleidsmakers als de sector is om ze daarbij te helpen.

Bij Vanguard vinden we dat de Capital Markets Union (CMU) van de EU een unieke kans biedt om een Europese cultuur van beleggen voor de toekomst tot stand te brengen. Er zijn drie fundamentele stappen nodig om particuliere beleggers naar de financiële markten te leiden.

De eerste is om consumenten aan te moedigen om te beleggen voor hun toekomst. Verder dienen alle Europese burgers gelijke toegang tot de markten te krijgen door dezelfde regels in heel Europa toe te passen. Ten slotte moet iedereen passend financieel advies, begeleiding en beleggingsproducten kunnen krijgen, zonder dat hiervoor onredelijk hoge kosten worden berekend.

Naast deze ontwikkelingen zijn nog andere veranderingen gaande die de financiële toekomst van de Europese burgers en hun relatie met hun vermogensbeheerders kunnen verbeteren:

  1. Europa heeft een stevige basis gelegd voor particulier beleggen dankzij de weloverwogen ontwikkeling van het UCITS-ecosysteem voor fondsen. De groei van de sector heeft beleggers de kans gegeven om te profiteren van schaalvoordelen, lagere kosten en hogere nettorendementen.
  2. De Europese ETF-sector blijft gestaag groeien, waardoor een toenemend aantal Europese beleggers kan profiteren van lage kosten en brede spreiding.
  3. Dankzij technische ontwikkelingen heeft het brede publiek een betere toegang tot meer beleggingsmogelijkheden, met meer transparantie en lagere kosten. Bij Vanguard zijn we enthousiast over technologie die financieel planners helpt bij het geven van beleggingsadvies.
  4. Het doel is om in Europa een beleggingscultuur tot stand te brengen, maar dan wel voor beleggingen op de lange termijn. Het beleid moet voorkomen dat particulieren beleggen verwarren met speculeren.
  5. Het ESG-landschap ontwikkelt zich snel en dat zorgt ervoor dat vermogensbeheerders nieuwe manieren ontwikkelen om beleggers waarde te leveren.

Dit volstaat nog niet om de beleggingscultuur in Europa positief te veranderen. Zo zijn er nog enkele andere uitdagingen. De totale kosten van beleggen liggen in Europa bijvoorbeeld nog steeds te hoog. Daarnaast spelen potentiële belangenconflicten in de distributieketen een rol, omdat in veel Europese landen de verkoop op provisiebasis de regel is. Hierdoor stijgen de kosten en is er minder keuze en concurrentie waar consumenten van kunnen profiteren.

Het afgelopen jaar heeft laten zien dat verandering weliswaar moeilijk is, maar ook dat het een niet te stoppen kracht is. Nu beleidsmakers nadenken over een CMU ten behoeve van particuliere beleggers, vragen wij om een toekomstbestendige regeling die niet terugdeinst om lang bestaande problemen en machtsposities aan te pakken.