Ebury: Zwak Amerikaans werkgelegenheidsrapport kost dollar punten en zet Fed klem

Ebury: Zwak Amerikaans werkgelegenheidsrapport kost dollar punten en zet Fed klem

Valuta
Federal Reserve.jpg
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer bij Ebury

De Federal Reserve zal zeker niet gelukkig zijn met het Amerikaanse banenrapport van augustus. De werkgelegenheid groeide minder dan verwacht en tegelijkertijd waren er sterke loonstijgingen. Dit duidt erop dat de inflatiedruk niet zo tijdelijk is als de Fed hoopt.

De Amerikaanse dollar ging meteen in de uitverkoop, terwijl de Amerikaanse rendementen juist stegen – het omgekeerde van de gebruikelijke correlatie. Andere risicoactiva presteerden wisselend. De commoditykoersen stegen naar een nieuw vijfjarig record, en de koersen van de valuta’s uit opkomende markten werden meegesleurd. Ook dit wijst erop dat de inflatiedruk niet afneemt.
 
De aandelenkoersen hadden het veel moeilijker: die werden omlaaggehaald door het sombere banenrapport. De Amerikaanse dollar daalde vorige week ten opzichte van alle belangrijke valuta en was daarmee de duidelijke verliezer.
 
Nu de vakantieperiode voorbij is, verschuift de aandacht naar de septemberbijeenkomsten van de grote centrale banken. De ECB geeft dinsdag de aftrap en de Fed volgt over een paar weken.
 
Het laatste macro-economische nieuws klinkt, vooral in de VS, opmerkelijk ‘stagflatoir’. Hierdoor is de reactie van de beleidsmakers heel moeilijk te voorspellen. We verwachten op zijn minst een pittige discussie binnen de Raad van Bestuur van de ECB, hoewel nog niet duidelijk is of de consensus al is bereikt om met de afbouw van de maandelijkse PEPP-aankopen van staatsobligaties te beginnen.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
Ook het flash-inflatierapport uit de eurozone was een onaangename verrassing. Zowel het headlinecijfer als het kerncijfer bleek sterk te zijn gestegen, en deze stijgingen kunnen slechts ten dele door eenmalige factoren worden verklaard.
 
Het lijkt erop dat de ECB zich net als de Federal Reserve het hoofd zal moeten breken over de vraag hoe om te gaan met het bestaan van aanhoudende inflatiedruk terwijl de arbeidsmarkten hun niveau van voor de coronacrisis nog niet hebben bereikt. In de bijeenkomst van deze week moeten uiteindelijk de standpunten tegen elkaar worden afgewogen.
 
We verwachten dat op zijn minst de eerste tekenen van ernstige verdeeldheid binnen de Raad te zien zullen zijn – wat voor de gemeenschappelijke munt positief kan uitpakken.
 
GBP
 
De cijfers uit het VK wijzen erop dat het economisch herstel daar gestaag doorzet. De markten verwachten dat het bbp van juli, dat deze week bekend wordt gemaakt, heel goed zal zijn. Ook de Bank of England wordt echter geconfronteerd met het mondiale dilemma dat er ondanks de redelijke slapte op de arbeidsmarkt sprake is van een sterke inflatiedruk.
 
Wij denken dat de markt te ‘dovish’ is met zijn verwachting dat in het VK de aankoop van staatsobligaties zal worden beperkt en de rente zal worden verhoogd, en kijken uit naar de septemberbijeenkomst van het MPC, die volgens ons een rally van het Britse pond in gang kan zetten.
 
USD
 
Aan het Amerikaanse banenrapport zat duidelijk een luchtje van stagflatie: het aantal nieuwe banen was teleurstellend klein en de lonen stegen sterk. Dit laatste is in het algemeen welkom, maar we moeten hierbij opmerken dat deze stijgingen nog steeds achterblijven bij de meeste inflatiemaatstaven.
 
Reëel gezien zijn de lonen tot nu toe over de gehele linie zijn gedaald. Net als bij de ECB verwachten we dat ook bij de Fed de discussie feller wordt, omdat steeds meer onduidelijkheid ontstaat over de vraag of extra monetaire stimuleringsmaatregelen in deze omstandigheden goed zijn of schade aanrichten. Hoe dan ook is het feit dat de koers van de Amerikaanse dollar daalt terwijl de rendementen juist stijgen eenvoudiger te verklaren in het kader van stagflatie.