Schroders: Welke bedrijven kunnen Europa helpen om zijn 'Fit for 55' plannen te realiseren?

Schroders: Welke bedrijven kunnen Europa helpen om zijn 'Fit for 55' plannen te realiseren?

Energietransitie
carbon.jpg

De voorstellen van Europa om de uitstoot te verminderen zouden een grote impact kunnen hebben op de economie van de regio. Schroders vroeg zijn beleggingsexperts welke industrieën en bedrijven volgens hen het meest baat kunnen hebben bij deze voorstellen, indien ze worden uitgevoerd.

Vorige maand heeft de Europese Commissie haar 'Fit for 55' voorstellen gepubliceerd. Daarin wordt uiteengezet hoe de Europese Unie haar juridisch bindende doelstelling zou moeten bereiken om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen tot 55% onder het niveau van 1990. Die doelstelling zal een belangrijke mijlpaal zijn op de weg om tegen 2050 tot netto nulemissies te komen.
 
De EU heeft al enige vooruitgang geboekt. Er is echter nog een lange weg te gaan. De "Fit for 55" voorstellen zijn breed en zullen veel discussies oproepen. Enkele van de belangrijkste voorstellen zijn:
  • Uitbreiding van de EU-regeling voor de handel in emissierechten (ETS) naar de scheepvaart, gebouwen en het wegvervoer;
  • Versterking van het bestaande ETS, waarbij de gratis emissierechten voor de luchtvaart worden beperkt;
  • Invoering van een grensbelasting op koolstofrijke invoer (Carbon Border Adjustment Mechanism of CBAM);
  • Hogere streefcijfers voor hernieuwbare energie (40% van de totale energiemix tegen 2030) en voor energie-efficiëntie;
  • Een einde maken aan de vrijstelling van de scheep- en luchtvaart van energiebelasting;
  • Vermindering van de emissies van het wegvervoer met 55% tegen 2030;
  • Landgebruik en bosbouw in de EU-doelstellingen opnemen en de aanplant van bomen stimuleren.
De onderhandelingen zullen naar verwachting ongeveer twee jaar duren. De voorstellen kunnen uitmonden in een hervorming van de Europese economie. Ze kunnen een grote impact hebben op Europese bedrijven en op de vraag naar de producten en diensten die zij aanbieden. De grootste begunstigden zijn misschien niet degene die je zou verwachten.