Ebury: Vrijdag eindigt met verkoopgolf, flauwte dollar

Ebury: Vrijdag eindigt met verkoopgolf, flauwte dollar

Valuta
Geld dollar euro (03)
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer bij Ebury
 
Over een neerwaartse verrassing bij de Amerikaanse consumentenverwachtingen zouden de financiële markten normaal gesproken hun schouders ophalen.
Maar in augustus is de handel dun en daardoor reageerden de markten veel sterker dan anders toen deze minder belangrijke (‘second tier’) informatie vrijdag aan het einde van de dag bekend werd – terwijl ze de veel crucialere consumentenprijsindex (CPI) een paar dagen eerder nog grotendeels hadden genegeerd. De Amerikaanse rentes moesten hun weekwinst binnen een paar uur opgeven en de dollar ging in de uitverkoop ten opzichte van bijna iedere grote valuta. De commodityvaluta profiteerden het meest van deze situatie. De Braziliaanse real was hierbij een opvallende uitzondering; die zat vast door de binnenlandse politieke problemen in het land.
 
Uit de VS of de eurozone valt deze week geen groot nieuws te verwachten. In het VK verschijnen woensdag de inflatiecijfers, die de koers van het pond wel eens in beweging zouden kunnen brengen. De belangrijkste gebeurtenis wordt deze week de verwachte renteverhoging door de centrale bank van Nieuw-Zeeland, woensdag vroeg in de ochtend. Het zou voor het eerst sinds het begin van de pandemie zijn dat een ontwikkelde economie dit doet.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
In de eurozone heerst, zoals meestal in augustus, grote loomheid. Er verschijnen vrijwel geen marktschokkende cijfers. De euro zal daarom ten opzichte van de andere grote valuta waarschijnlijk binnen een smalle bandbreedte blijven totdat eind augustus hét evenement van de zomer plaatsvindt: de internationale bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. We denken wel dat het minimale koersniveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar voor 2021 op 1,17 blijft, en dat dit tot die tijd koopkansen kan opleveren.
 
GBP
 
Het Britse pond houdt de laatste tijd zijn patroon vast, maar daar kan deze week verandering in komen, want het VK is aan de beurt om zijn inflatiecijfers van juli te publiceren. De markten verwachten een terugval ten opzichte van het verhoogde niveau van juni, maar wij denken dat de mondiale trend van verrassingen bij deze steeds belangrijker wordende macro-economische indicator betekent dat er vooral opwaartse risico’s zijn. Dit zou de Bank of England extra onder druk zetten om te beginnen met de afbouw van de monetaire accommodatie, misschien al in het eerste kwartaal van 2021. Ook zou dit goed zijn voor het pond.
 
USD
 
De Amerikaanse inflatiecijfers van juli, waar iedereen naar uitgekeken had, leverden vorige week geen grote verrassingen op. De inflatie blijft hoog, maar stabiliseert zich. De ‘doves’ zagen dit meteen als bewijs dat de inflatiepiek niet lang zal duren. De rentes en de valutakoersen reageerden nauwelijks op dit nieuws, maar twee dagen later, na de publicatie van een slecht rapport over het consumentenvertrouwen, daalden de rendementen. De cijfers die deze week uit de VS komen, zijn grotendeels ‘third tier’. Ook de notulen van de laatste bijeenkomst van het FOMC zullen gezien de latere publicatie ervan naar verwachting niet veel inzicht bieden. De handel in de dollar zal pas eind augustus fut krijgen, wanneer het grote feest van de centrale bankiers in Jackson Hole plaatsvindt.