Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht tweede kwartaal 2021

Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht tweede kwartaal 2021

Pensioenfondsen
Pensioen (04) sparen geld
  • Beleidsdekkingsgraad gestegen naar 112,6% per eind juni 2021
  • Actuele dekkingsgraad gestegen naar 122,7% per eind juni 2021
  • Rendement beleggingen tweede kwartaal 2021: 2,7%

René van de Kieft, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds PostNL, over het tweede kwartaal van 2021:

"In het tweede kwartaal is de actuele dekkingsgraad verder gestegen. Inmiddels loopt nu ook de beleidsdekkingsgraad op. Oorzaak van de stijging zijn de blijvend goede beleggingsrendementen op aandelen. De rente is in het tweede kwartaal nagenoeg onveranderd, waardoor dat effect op de dekkingsgraad minimaal was. Al met al wordt de financiële positie van het fonds robuuster en neemt de kans op een bepaalde mate van indexering toe."

Ontwikkeling dekkingsgraad tweede kwartaal1

De beleidsdekkingsgraad2 bedraagt per eind juni 112,6% ten opzichte van 107,3% per eind maart. De actuele dekkingsgraad3 steeg van 119,7% per eind maart naar 122,7% per eind juni. De stijging van de dekkingsgraad werd geholpen door een positief rendement op de beleggingen van 2,7% inclusief rente-afdekking, met een positief effect van 3,1% op de dekkingsgraad.

2307 PostNL (1)

Toelichting ontwikkeling actuele dekkingsgraad tweede kwartaal

Effect rente op dekkingsgraad

De verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de door DNB vastgestelde rentecurve. De rente bleef nagenoeg gelijk. De verplichtingen veranderden daardoor ook nauwelijks in waarde, de impact op de dekkingsgraad was -0,1%.

Bijdrage Matchingportefeuille op dekkingsgraad

Via beleggingen in de matchingportefeuille, bestaande uit staatsobligaties en renteswaps, streeft het pensioenfonds er naar het effect van renteveranderingen op de dekkingsgraad zoveel mogelijk te mitigeren. De stabiele rente en een marginaal rendement op de matchingportefeuille leidde per saldo tot een impact van 0,0% op de actuele dekkingsgraad.

Bijdrage Rendementsportefeuille op dekkingsgraad

Met name aandelen kenden alweer een goed kwartaal. De rendementsportefeuille droeg als geheel 3,1% bij aan de dekkingsgraad.

Overige effecten op dekkingsgraad

De effecten van overige oorzaken op de dekkingsgraad, zoals premie, uitkeringen, actuariële grondslagen telden op tot een bijdrage van 0,0%-punt.

Toelichting rendement beleggingen

Aandelenmarkten deden het zeer goed met stijgingen in Europa en de VS van 15 á 20%. Aandelen uit opkomende markten bleven daar enigszins bij achter, maar boekten eveneens koerswinst. Dat is een duidelijk beter rendement dan binnen vastrentende waarden behaald werd.

Alleen Europese en Amerikaanse high yield bedrijfsobligaties wisten in deze categorie een positief rendement te boeken van 2,9% respectievelijk 3,6%. De slechtst renderende brede beleggingscategorie was obligaties uit opkomende markten in lokale valuta die 3,4% in de min noteerden.

Wereldwijd beursgenoteerd vastgoed bleef met 14% winst in het spoor van aandelen, waarbij de VS (20%) het vanwege de snellere heropening van de economie veel beter deed dan Europa (7%). De Amerikaanse dollar won bijna 3% op de euro.

In de eurozone is de inflatie een stuk lager dan in de VS. Het totale cijfer van de eurozone inflatie steeg in juni tot 1,9%, maar de kerninflatie daalde tot 0,9%. De ECB heeft onlangs laten weten het in het tweede kwartaal verhoogde tempo van steunaankopen ook in het derde kwartaal vast te zullen houden. Met de opwaartse druk op de Duitse kapitaalmarktrente tot half mei, was het risico om het tempo weer wat terug te schroeven te groot.

De risicovrije rentes bleven over het gehele kwartaal gemeten vrijwel gelijk. De matchingportefeuille, die de gevoeligheid voor rentebewegingen moet opvangen, bewoog daardoor nauwelijks in waarde.

Onderstaande tabel4 geeft een overzicht van het rendement van de verschillende beleggingscategorieën over het tweede kwartaal van 2021 en YTD (jan-jun 2021), alsmede de omvang en de gewichten van de beleggingsportefeuille.

2307 PostNL (2)

 

1 De gepubliceerde cijfers zijn voorlopig.
2 De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden (UFR) van de laatste 12 maanden.
3 De actuele dekkingsgraad is berekend op basis van de actuele rentetermijnstructuur (incl. UFR) zoals door De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.
4 Vanwege afrondingen op één decimaal kunnen sommaties van de getoonde cijfers afwijken ten opzichte van de totalen.