AXA IM: ECB brengt communicatie in lijn met nieuwe doestelling

AXA IM: ECB brengt communicatie in lijn met nieuwe doestelling

ECB
ECB (5).png

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de bestuursvergadering en het persmoment aanstaande donderdag gebruiken om duidelijk te maken wat de recente strategieherziening betekent voor de communicatie richting de markten.

Voor meer nieuws over eventuele voortzetting van obligatieopkopen, nadat het pandemienoodprogramma PEPP afloopt, moeten we waarschijnlijk wachten tot de vergaderingen na de zomer. Dit schrijft AXA Groep-hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn Macrocast-commentaar voor AXA Investment Managers. 

De inflatiedoelstelling werd gewijzigd naar 2%, van ‘onder maar nabij 2%’. De inflatie mag er nu dus ook tijdelijk boven zitten. ‘We verwachten enkele aanpassingen in de forward guidance’, aldus Moëc. ‘Dat wil zeggen dat toekomstige beleidsstappen meer afhankelijk worden gemaakt van veranderingen in de werkelijke inflatiecijfers dan van een wijziging in de prognoses.’

‘We denken echter dat we langer zullen moeten wachten, tot september of zelfs december, om duidelijkheid te krijgen over hoeveel kwantitatieve verruiming opnieuw zal worden gedoseerd zodra PEPP afloopt’, vervolgt de macro-econoom. Hij wijst hierbij op de verdeeldheid op dit punt binnen het ECB-bestuur.