BLI: Verbetering wereldwijde conjunctuur versnelt

BLI: Verbetering wereldwijde conjunctuur versnelt

Vooruitzichten
Wereld4.jpg

Terwijl de economische boom als gevolg van de massale fiscale en monetaire steunmaatregelen in een eerste fase beperkt was tot de productiesectoren, breidt die zich dankzij de vorderende vaccinatiecampagnes en de geleidelijke heropening van de economieën nu gestaag uit naar de diensten.

Dat schrijven Guy Wagner, Chief Investment Officer van Banque de Luxembourg Investments (BLI) en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

'Zowel in de Verenigde Staten als in Europa is het verschil tussen de index voor de productie en die voor de diensten haast helemaal weggewerkt en zitten bijna alle indicatoren op recordniveaus', stelt Wagner.

'De economische boom zal tijdens de zomer naar verwachting aanhouden doordat het weer dan gewoonlijk gunstig is voor de gezondheidssituatie. Tegen de herfst zal de economische onzekerheid opnieuw toenemen, wanneer mensen weer meer contact gaan hebben in gesloten ruimtes en we dan pas echt zullen zien hoe effectief de vaccins zijn tegen de nieuwe varianten van het coronavirus.'

Gematigde groei in China wordt bevestigd

In China wordt de matiging van de groei, die aan het begin van het tweede kwartaal werd voorspeld door de economische statistieken, bevestigd. Bovendien blijkt dat voor zowel het gezinsverbruik als de industriële productie te gelden.

Toch moeten we die vertraging relativeren, aangezien de groeiprognose voor het bbp voor het hele jaar 2021 rond 8% blijft liggen. In Japan blijkt de export bijzonder dynamisch, dankzij de bijzonder sterke vraag in de mondiale verwerkende industrie.

Beurzen sluiten eerste semester opnieuw met winst af

De beurzen hebben het eerste semester opnieuw met winst afgesloten. De MSCI All Country World Net Total Return (in euro) reed in de eerste zes maanden een rimpelloos parcours en klokt af op een winst van 15,9% sinds begin januari. In de Verenigde Staten heeft de opleving op de beurs de S&P 500 en de Nasdaq naar nieuwe historische records gestuwd.

'Op het niveau van de sectoren zagen we een lichte rotatie weg van financiële en cyclische waarden, die sinds het begin van het jaar fors waren gestegen, en in de richting van technologie en gezondheid, die de maanden daarvoor wat waren gedaald',  verduidelijkt de Luxemburgse econoom.

Mogelijk al in 2023 twee renteverhogingen in plaats van in 2024

Hoewel het Federal Open Market Committee het monetaire beleid tijdens de vergadering van juni ongewijzigd heeft gelaten, zei voorzitter Jerome Powell voor het eerst sinds het begin van de pandemie dat hij een matiging van de extreme monetaire steunmaatregelen wou beginnen voor te bereiden.

Volgens de voorzitter zouden de discussies over een vermindering van de effecteninkopen door de centrale bank weldra worden aangevat.

Wagner: 'Ook al is het nog veel te vroeg voor de Fed om al over een planning voor toekomstige renteverhogingen te praten, toch denken de meeste leden nu al dat twee verhogingen met 25 basispunten al in 2023 zouden kunnen worden doorgevoerd in plaats van in 2024, zoals eerder werd gezegd. Daarmee wordt de verwachting van een eerste monetaire verstrakking met een jaar vervroegd.'

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank heeft daarentegen geen enkele indicatie gegeven van een mogelijke verandering in het huidige expansieve monetaire beleid.

Overheidsrente blijft stabiel

Ondanks de verslechterende inflatiecijfers blijven de rentevoeten op Amerikaanse staatsobligaties verbazend stabiel.

De Amerikaanse tienjaarsrente is zelfs lichtjes gedaald. In de eurozone is de langetermijnrente eveneens licht gedaald. De richtrente op tien jaar daalde zowel in Duitsland, Frankrijk, Italië als Spanje.