MainFirst: Klimaatbeleid en e-mobiliteit leiden tot hausse in grondstoffen

MainFirst: Klimaatbeleid en e-mobiliteit leiden tot hausse in grondstoffen

Grondstoffen Opkomende markten

Door Tanja Kusterer, Portfolio Manager van het MainFirst Emerging Markets Corporate Bond Fund Balanced en het MainFirst Emerging Markets Credit Opportunities Fund

Beleggers in opkomende markten hebben reden om blij te zijn: door het klimaatbeleid en de wereldwijde economische stimuleringsprogramma's neemt de vraag naar grondstoffen toe. Daaronder vallen ook metalen die in elektrische voertuigen worden gebruikt.

Veranderingen in mobiliteit hebben een directe impact op de vraag naar grondstoffen. Tegen 2025 zou alleen al in China de verkoop van elektrische voertuigen stijgen van twee tot acht miljoen. Tegen die tijd zullen nieuwe energievoertuigen (NEV's) goed zijn voor een vijfde van de nieuwe registraties.

Een elektrisch voertuig bevat bijna drie keer zoveel koper als een voertuig met een verbrandingsmotor. Metalen zoals koper, zilver, nikkel en platina of ijzererts worden bijvoorbeeld gebruikt in elektrische accu's en de oplaadinfrastructuur van de voertuigen. Deze vraag drijft de grondstoffenprijzen op en veroorzaakt een echte boom. Wereldwijde investeringen in zonnepanelen doen de vraag naar deze metalen nog verder toenemen. Verwacht wordt dat de vraag de komende jaren niet zal afnemen.

Er wordt verwacht dat de hoge prijzen zullen aanhouden, vooral voor onedele metalen zoals koper, nikkel en ijzererts - hoewel deze nu al op recordniveaus worden verhandeld. De prijs van bijvoorbeeld koper is sinds 2020 verdubbeld en staat momenteel op een recordhoogte. Opkomende landen zoals Peru en Chili, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde koperproductie, zullen profiteren van de stijgende vraag.

Naast het structurele aanbodtekort van de metalen van de toekomst, wakkeren de aangekondigde economische stimuleringsprogramma's en infrastructuurinvesteringen wereldwijd de vraag naar grondstoffen over de hele linie aan. Alleen al in de VS bijvoorbeeld werd in april een nieuw infrastructuurstimuleringspakket ten belope van 1,9 biljoen dollar goedgekeurd en over verdere programma's wordt nog gediscussieerd.

Anderzijds zou de vraag naar veel metalen ook moeten toenemen als gevolg van de toegenomen aandacht voor klimaatvriendelijke alternatieven. In de VS bijvoorbeeld is een deel van de bovengenoemde investeringen reeds toegewezen aan klimaatbescherming en milieuvriendelijke energiebronnen.

Voor veel opkomende markten blijft de uitvoer van grondstoffen een belangrijke drijvende kracht achter de groei. Het positieve prijsmomentum, dat naar verwachting ook op langere termijn zal aanhouden, zorgt daarom de komende jaren voor nieuwe risico-rendementsprofielen voor beleggers in opkomende markten.

Bijgevolg zal de groei in deze landen in 2021 en de volgende jaren wellicht voor positieve opwaartse verrassingen zorgen. Dit geldt met name voor Latijns-Amerika, waar grondstoffen voor veel landen goed zijn voor meer dan twee derde van de totale export.