Quintet: Halfjaarlijkse beleggingsvooruitzichten

Quintet: Halfjaarlijkse beleggingsvooruitzichten

Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (07)

Met de Verenigde Staten aan kop zal de wereldeconomie in de tweede helft van dit jaar een sterke groei blijven vertonen. Tegen het einde van 2021 kan de economische activiteit in het grootste deel van de wereld weer terug zijn op het niveau van voor de pandemie. Beleidsmakers blijven de economische activiteit en werkgelegenheid ondersteunen, onder meer met maatregelen om inflatie te creëren. Dit leidt tot stijgende koersen, terwijl de huidige piek in de consumentenprijzen van tijdelijke aard zal zijn.

Dit is de visie van Bill Street en Daniele Antonucci, respectievelijk Chief Investment Officer en Chief Economist van Quintet Private Bank. Vandaag publiceert Quintet de halfjaarlijkse Counterpoint, waarin vijf standpunten worden toegelicht over de wereldeconomie, de financiële markten en de belangrijkste beleggingscategorieën:

1. OP VOLLE STOOM DRAAIEN

De wereldeconomie ziet eindelijk licht aan het einde van de pandemietunnel, aldus Antonucci. In navolging van China, de VS en het VK worden enkele achterop geraakte regio's, zoals Europa, ook langzaamaan heropend. De vaccinatieprogramma's worden uitgebreid en aan de strenge lockdownmaatregelen komt eindelijk een eind. Het herstel in Europa is ingezet, maar vanwege de kleinere steunpakketten is de groei minder sterk dan in de VS.

In een breder perspectief gezien, zorgen de versoepelingen en de overheidssteun voor een sterke groei van de economische activiteit, legt Antonucci uit. Hij schat het risico op oververhitting laag in, en verwacht dat de groei zijn normale snelheid terugkrijgt zodra de activiteit weer op het oude niveau is. 'Op dat punt zullen de economische omstandigheden stabiliseren, dankzij de aanhoudende stimuleringsmaatregelen van beleidsmakers,' gaat hij verder. 'Zo ondersteunen ze hun eigen pad naar herstel.'

Zo lang de economie in de heropeningsfase zit, zal de rotatie van de cyclus zijn effect behouden voor beleggers, aldus Street. Beleggers zouden dus niet alleen hun blootstelling aan groei en overheidssteun moeten behouden, maar ook aan wereldhandel, infrastructuuruitgaven en industriële activiteit. De aandelenmarkten zien er nog altijd veelbelovend uit, vervolgt hij. Op dit moment zijn met name wereldwijde aandelen, Amerikaanse aandelen en Britse small caps aantrekkelijk.

Street is tegelijkertijd van mening dat aandelen van opkomende markten onder druk blijven staan, terwijl private equity en multi-strategieën voor verbeterd rendement blijven zorgen. 'Investment grade bedrijfsobligaties, en in sommige gevallen ook high yield obligaties, hebben misschien op korte termijn weinig koerspotentieel, maar sommige grondstoffen – bijvoorbeeld die gelinkt zijn aan CO2-reductie – worden op de langere termijn goed ondersteund,' licht hij toe.

2. DE BEDRIEGLIJKE INFLATIEPIEK

De focus van de markten ligt op dit moment op inflatierisico's op de korte termijn. Deze risico's zijn gerelateerd aan stijgende olieprijzen en tijdelijke knelpunten in toeleveringsketens. Omdat loonstijgingen nog steeds niet van de grond komen en technologische innovaties en vergrijzing op de lange termijn desinflatie in de hand werken, is Antonucci ervan overtuigd dat de huidige inflatiepiek geen lang leven beschoren is. 'We verwachten dat de inflatie hierna zal vertragen en dat het tempo van de prijsstijgingen wereldwijd in de komende jaren onder de streefcijfers van de centrale banken blijven,' zegt hij.

Vanuit beleggersperspectief zal de aanhoudende focus op inflatierisico's op de korte termijn leiden tot hoge volatiliteit op de obligatiemarkten, vult Street aan. Ook beleggingen met een lange looptijd, zoals technologieaandelen, kunnen hier zo nu en dan de gevolgen van voelen. 'Het kan ook leiden tot schommelingen in de inflatieverwachtingen op langere termijn, en tot meer vraag naar reële activa – zoals aandelen, private equity en aan inflatie gekoppelde obligaties – en beleggingen die profiteren van oplopende inflatie, zoals goud en grondstoffen,' voegt Street eraan toe.

3. LANGER STEILER

Wanneer de economische activiteit het midden van de cyclus bereikt, zullen centrale banken de rente niet opkrikken om financiering van grootschalige stimuleringspakketten betaalbaar te houden voor overheden, zegt Antonucci. 'De huidige schuldniveaus staan op recordhoogte, waardoor centrale banken gedwongen zijn om de beleidsrente zeer laag te houden, om zo goedkope overheidsfinanciering en steunmaatregelen mogelijk te maken.'

'Naarmate de cyclus vordert en er zicht komt op renteverhogingen vanuit de centrale banken, vlakken rentecurves over het algemeen af,' legt Street uit. 'Maar dit keer verwachten we steilere curves gedurende een langere periode, waar aandelen en obligaties van specifieke banken en financiële spelers van kunnen profiteren. Voor bepaalde beleggingscategorieën in opkomende markten kan dit juist remmend werken.'

4. DE MACHT VAN WOORDEN

Onverwachte gebeurtenissen, zoals nieuwe virusmutaties, kunnen een spaak in het wiel steken van het herstel. Maar het belangrijkste risico volgens Antonucci is dat we te veel van het goede krijgen: sterkere groei dan verwacht en een mogelijk langdurigere inflatie kunnen leiden tot koersdalingen op de obligatiemarkten en afvlakkende rentecurves, omdat beleggers testen of de centrale banken de rentetarieven niet besluiten te verhogen. 'Verwacht periodes van afwisselend stijgende obligatierentes en uitzonderlijk presterende risicovolle beleggingen,' zegt hij. 'We krijgen heel wat volatiliteit te verduren.'

Het epicentrum van de stijgende onrust zullen volgens Street hoogstwaarschijnlijk de rentemarkten zijn, wat ook effect zal hebben op risicovollere beleggingen door toedoen van een hogere verdisconteringsfactor. Dit zou ook betekenen dat de dollar afwisselend sterke en gematigd zwakke perioden zal doormaken, vooral ten opzichte van laag renderende valuta’s zoals de euro, en in beperkte mate de yen en de Zwitserse frank. 'We verwachten dat het pond iets zal stijgen, aangezien de economie in het VK sterker herstelt dan in de landen eromheen en zich steeds meer aanpast aan de nieuwe realiteit van de Brexit,' voegt hij eraan toe.

5. BACK TO THE FUTURE

Covid-19 heeft de wereldwijde overgang naar een digitaal leven enorm versneld. De pandemie was de motor van baanbrekende innovaties op zowel technologisch als wetenschappelijk en geneeskundig gebied. Bovendien zijn de kapitaaluitgaven voor onderzoek en ontwikkeling explosief gestegen en zijn nieuwe technologieën razendsnel omarmd.

'De telefoon deed er 40 jaar over om een marktaandeel van 40% te bereiken, de mobiele telefoon behaalde dat percentage in 20 jaar, en de smartphone deed er slechts 10 jaar over,' aldus Antonucci. 'Denk nu eens aan online videovergaderingstools zoals Zoom, Teams en Skype, die in een oogwenk door bijna iedereen zijn omarmd. De kloof tussen de eerste gebruikers en de massamarkt is nog nooit zo klein geweest.'

Vanuit beleggingsperspectief benadrukt Street dat in de huidige vroege fase van de cyclus een licht verhoogde verdisconteringsfactor een negatief effect kan hebben op groeiaandelen of aandelen met een lange looptijd, zoals technologieaandelen.

'Maar alleen de horizon op langere termijn is van belang. Beleggers moeten zich richten op diepere structurele veranderingen die zich over vele jaren uitspreiden,' zegt hij. 'Deze parameters moeten beleggers in hun achterhoofd houden als het gaat om technologische ontwrichting en de mogelijkheden die dit op de lange termijn zal bieden.'