Intertrust Group: Amsterdamse beurs maakt zich op voor explosieve groei SPAC’s

Intertrust Group: Amsterdamse beurs maakt zich op voor explosieve groei SPAC’s

Aandelen
Beursvloer (02)

SPAC’s hebben in de VS een enorme groei meegemaakt en nu breken deze Special Purpose Acquisition Companies ook door in Europa. Voor een beursnotering richten zij hun blik vooral op de beurs in Amsterdam, zo stelt Arno Vink, Director Capital Markets van financieel dienstverlener Intertrust Group Nederland. “We zijn met circa dertig geïnteresseerde partijen in gesprek en dit in een tijdsbestek van enkele maanden. Dat duidt op een explosieve groei.”

De huidige laagrentende omgeving maakt Special Purpose Acquisition Vehicles (SPAC’s) voor  beleggers een aantrekkelijke investering. Ze liften mee op de expertise van succesvolle ondernemers en managers die het investeringsbeleid van het beursvehikel bepalen en die daarbij mikken op rendementen van meer dan 8% per jaar. Staatsinvesteringsfondsen belegden in 2020 voor 1,79 miljard in deze vehikels tegen ‘slechts’ 68 miljoen dollar in 2019, zo blijkt uit cijfers van het Sovereign Wealth Fund Institute.
 
Ook aan de aanbodkant is de groei explosief. In 2020 gingen vier keer meer SPAC’s naar de beurs dan in 2019: in totaal 248 beursvehikels. Samen haalden ze wereldwijd 83 miljard dollar op en alles wijst op verder groei in 2021. In de Verenigde Staten is inmiddels sprake van een SPAC-boom en die slaat nu over naar Europa met een golf van beursintroducties, zo stelt Arno Vink, Director Capital Markets bij Intertrust Group Nederland. 
 
Vink: “De Amsterdamse beurs gooit daarbij hoge ogen. De gunstige regelgeving, flexibele beursregels en de aanwezigheid van veel ervaren financiële en juridische adviseurs zijn ideaal voor SPAC’s. We zijn inmiddels met een dertigtal buitenlandse partijen in gesprek. Zo’n twintig hebben er al voor gekozen om onze diensten in te schakelen en de meeste daarvan maken zich op voor een beursgang in Amsterdam. Een dergelijke interesse in enkele weken tijd is indrukwekkend. We zouden aan de vooravond kunnen staan van een heuse SPAC-boom in Amsterdam.”   
 
Aantrekkelijk voor investeerders en bedrijven
In Nederland zijn inmiddels vier SPAC’s genoteerd. De koersontwikkeling is vooralsnog iets beneden verwachting, maar er staat enorm veel geld langs de zijlijn om in deze beursvehikels te stappen, stelt Vink. Hij ziet vooral kansen voor SPAC’s met een ESG-invalshoek, zoals het in Amsterdam genoteerde ESG Core Investments. De SPAC-formule blijkt uitermate aantrekkelijk voor zowel investeerders als voor bedrijven die een nieuwe groeifase willen financieren. 
 
Een SPAC brengt geld van investeerders in een leeg, beursgenoteerd vehikel bijeen, met als doel een bedrijf buiten de beurs over te nemen. Bij de fusie/overname neemt het niet-beursgenoteerde bedrijf de beursnotering van het vehikel over. De investeerders krijgen met deze reverse takeover een belang in een snelgroeiend bedrijf en de overnamekandidaat krijgt snel en voordelig een beursnotering waarmee het de volgende groeifase kan starten. 
 
Doorgaans is er bij de start van de beursnotering van de SPAC nog geen overnamekandidaat in het vizier. Lukt een overname niet binnen twee jaar, dan krijgen de investeerders hun geld terug, na aftrek van kosten. In de tussentijd moet het geld goed en veilig worden beheerd in het lege bedrijf. ‘’Hier komt Intertrust in beeld, met onze escrow-services”, stelt Vink. “We zorgen dat het geld veilig geparkeerd staat, totdat het daadwerkelijk wordt geïnvesteerd. Ook verlenen we corporate diensten zoals het helpen voldoen aan transparantie-eisen en het opzetten en onderhouden van een administratie voor de SPAC.” 
 
Europa is voor deze overnamegerichte beursvehikels erg interessant vanwege de relatief lage waardering van bedrijven. Aan een groeiend bedrijf hangt doorgaans een lager prijskaartje dan in de VS. Daarbij speelt dat de groei in SPAC’s in de VS wel erg hard is gegaan, stelt Vink. Amerikaanse SPAC’s hebben inmiddels moeite om geschikte overnamekandidaten te vinden. Een steeds groter aantal SPAC’s vist daar  in dezelfde vijver. Dat drijft de prijzen op en maakt het lastiger om geschikte overnamekandidaten te vinden. Amerikaanse beheerders van SPAC’s verleggen hun blik daarom naar Europa en andere regio’s, stelt Vink.
 
Amsterdam: flexibel en liquide 
Amsterdam blijkt met name interessant wegens de flexibele regels in het geval wanneer een SPAC niet tot investering overgaat en het geld terug moet naar de investeerders. Vink: ‘’De Nederlandse wetgeving is dan relatief flexibel, ook als investeerders zelf besluiten om hun geld terug te trekken, omdat ze bijvoorbeeld een investeringsdoel toch niet zien zitten.”
 
Een ander voordeel van de Nederlandse regelgeving is volgens Vink dat een SPAC, anders dan in andere regimes, niet (vrijwel) het hele vermogen in één bedrijf hoeft te stoppen, maar belangen in meerdere bedrijven kan nemen. “Dat zorgt voor risicospreiding.” 
 
Daarnaast heeft Nederland voor deze vehikels een aantrekkelijke financiële infrastructuur en biedt de Amsterdamse beurs veel liquiditeit.  “De liquiditeit wordt vooral belangrijk na de overname. Een goede liquiditeit ondersteunt de waardering van de aandelen”, aldus Vink. “Amsterdam lijkt op dit moment de slag vooral te winnen van Londen, waar minder coulante regels gelden. Ook Brexit speelt vermoedelijk een rol bij de voorkeur voor Amsterdam.”