ASI: Amerikanen niet aan het werk te krijgen

ASI: Amerikanen niet aan het werk te krijgen

Werkloosheid.jpg

Alle ogen zijn gericht op de VS. Vrijdag wordt het belangrijke arbeidsmarktrapport gepubliceerd. Er zijn momenteel acht miljoen minder Amerikanen aan het werk dan vóór de pandemie, ook al blijkt uit het aantal vacatures dat er genoeg werk voor iedereen is. De banen zijn er, maar de mensen willen niet aan de slag. Dat zegt James McCann, topeconoom bij Aberdeen Standard Investments.

"Werklozen aarzelen om weer aan het werk te gaan. Hoewel je zou denken dat die terughoudendheid wegebt naarmate het aantal gevallen van Covid-19 afneemt, het aantal vaccinaties toeneemt en de gewone zorg weer van het slot afgaat, lijkt het erop dat bedrijven op de korte termijn de lonen zullen moeten verhogen om mensen zover te krijgen om weer aan het werk te gaan. Beleggers beseffen dat dit de op hol geslagen inflatie verder voedt. De Fed doet echter heel weinig om die zorg weg te nemen. De Fed is ervan overtuigd dat de huidige prijsdruk van voorbijgaande aard is en zelfs afneemt voordat dit een echt probleem wordt. Sommige beleggers beschouwen dit hooguit als vrijgevigheid van de Fed. In dit stadium is het echter verstandiger om ruis te negeren. Veel van die beleggers hebben de Fed in het verleden reactionaire reacties op kortetermijnschommelingen in de markt verweten."

"Het arbeidsmarkrapport zal waarschijnlijk tegenvallen, maar dat is ook van voorbijgaande aard. De aantrekkende vraag en een tekort aan arbeidskrachten neemt af zodra de Fed begint met het afbouwen van de steunmaatregelen."