Pimco: Strenger overheidsbeleid risico voor robuuste vastgoedmarkt China

Pimco: Strenger overheidsbeleid risico voor robuuste vastgoedmarkt China

Vastgoed China
China.jpg

De Chinese vastgoedmarkt blijft in 2021 goed presteren, maar kan wel hinder ervaren door strengere voorwaarden voor kredietverlening die de Chinese overheid de sector oplegt. 'We zien waarde in Chinees vastgoed, maar strenger overheidsbeleid en idiosyncratische risico's leiden tot wisselende prestaties en creëren zowel winnaars als verliezers in de komende jaren.' Dat schrijft Frank Chen, Credit Research Analyst bij obligatiebelegger Pimco.

De Chinese overheid zag in de veerkrachtige groei van 2020 aanleiding de schuldniveaus binnen de vastgoedsector aan te pakken. De centrale bank van het land legde de focus op schulden van Chinese projectontwikkelaars en kondigde een limiet aan van leningen bij banken voor de ontwikkelaars. Dit zou systeemrisico’s en meer vermogensongelijkheid moeten stoppen.

Chen wijst op drie risico’s die beleggers in Chinees vastgoed in de gaten zouden moeten houden. Zo krijgt de sector naar verwachting de komende drie jaar te maken met lagere brutowinstmarges. 'Dit is grotendeels te danken aan de omzetverantwoording van dure projecten die in 2016-2018 werden verworven en het strikte prijsplafond dat sinds 2017 in de grote steden is opgelegd. We verwachten dat deze trend van lagere brutowinstmarges zich de komende drie jaar zal voortzetten.'

Verder houdt hij een oog op de gevolgen van het zogenaamde Three Red Lines-beleid, waarmee de centrale bank de opbouw van schuld in de sector wil remmen. Dit leidde al tot een afname van landaankopen en lagere schuldratio’s. De Pimco-analist valt op dat de balansversterking veelal gepaard ging met een toename van minderheidsbelangen en waarschuwt dat dit kan duiden op 'vreemd vermogen vermomd als eigen vermogen'.

Een laatste risico vormen nieuwe regels die het ontwikkelaars belemmeren om joint ventures te consolideren. 'We hebben hier al een voorbeeld van gezien en het is onwaarschijnlijk dat het bij een geïsoleerd incident blijft', aldus Chen.