AXA IM: Reële rente VS loopt na pandemie op

AXA IM: Reële rente VS loopt na pandemie op

Rente
Rente (01)

De natuurlijke rente – de reële rente die gepaard gaat met volledige werkgelegenheid en stabiele inflatie – zit al twee decennia in een dalende trend. AXA Investment Managers denkt dat hierin, althans in de Verenigde Staten, na de pandemie verandering kan komen.

Dit schrijft AXA Group-hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn wekelijkse Macrocast-commentaar voor de vermogensbeheerder. De dalende trend beperkt de effectiviteit van het monetaire beleid, dat steeds verder lijkt te moeten gaan in het streven om de economische cyclus bij te sturen en prijsstabiliteit te behouden, wijst hij.

Of hier verandering in komt, hangt volgens Moëc af van de economische groei, die op zijn beurt bepaald wordt door zaken als productiviteit en leeftijdsopbouw van de bevolking. Daaraan gekoppeld is ook de voorkeur om te sparen van belang. Hoewel demografische ontwikkelingen niet zullen helpen, is er goede hoop op versnelling van de productiviteit.

Zo zijn mensen gewend geraakt aan nieuwe manieren van werken. Daarnaast zijn er grote investeringsprogramma’s in infrastructuur en onderzoek opgetuigd. ‘Het is waar dat productiviteitstrends al twee decennia teleurstellend zijn en we moeten voorzichtig blijven, maar misschien verandert er nu iets’, aldus de hoofdeconoom.

Moëc is stelliger over de vraag naar en het aanbod van relatief veilige staatsschulden. Enerzijds blijft het aanbod hoog, door de gestegen overheidsuitgaven. Anderzijds staat de particuliere sector er beter voor dan met de kredietcrisis van 2008 en is minder gevoelig voor rentetarieven.

‘Ze kunnen mogelijk een hoger niveau van effectieve rentetarieven weerstaan ​​zonder een deflatoire inzinking te veroorzaken’, redeneert Moëc. ‘Dit zou consistent zijn met een stijging van de effectieve reële rente in de VS.’