DWS: Olie in verdomhoekje maar prijs aan pomp daalt niet

DWS: Olie in verdomhoekje maar prijs aan pomp daalt niet

Grondstoffen
Olie Grondstoffen

De energiesector investeert minder en komt minder gemakkelijk aan nieuw kapitaal. Reden waarom lagere olieprijzen dit decennium onwaarschijnlijk zijn. Dat zegt vermogensbeheerder DWS.

Aanstaande woensdag komen de Opec-landen opnieuw samen. Door het economisch herstel mogen de productievolumes weer stijgen; dankzij de discipline van de Opec bleven de olieprijzen de afgelopen maanden op een respectabel hoog peil. Toch is de vreugde over het wereldwijde economische herstel in deze sector veel beperkter dan in andere cyclische sectoren.

Ten eerste is er de relatieve prijsontwikkeling van de door fossiele brandstoffen gedomineerde energiesector die al jaren slechts in één richting gaat: bergafwaarts. De vraag naar olie neemt nu nog toe, maar op langere termijn denken beleggers dat de vraag afneemt.1] De sector zelf voelt ook nattigheid: in 2014 maakten kapitaalinvesteringen van de energiesector bijna de helft uit van de investeringen van alle andere sectoren samen, maar dit relatieve aandeel is nu gedaald tot minder dan 15%.2] Dit percentage daalt in de context van economische stimuleringspakketten in de Verenigde Staten en Europa wellicht nog verder. Deze pakketten ondersteunen immers allesbehalve conventionele energie.

Tegelijkertijd zijn beleggers steeds minder bereid om nieuw kapitaal in de sector te pompen en daar lijdt vooral de hongerige Amerikaanse schalieolie-industrie onder. En nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt bij de beleggingsbeslissingen van institutionele beleggers, ziet het plaatje er nog somberder uit.

Er is geen gouden toekomst meer voor de oliesector maar prijspieken in het "zwarte goud" zijn niet uitgesloten. Want de terughoudendheid van de olie-industrie om te investeren, zorgt er waarschijnlijk voor dat de vraag naar olie die wellicht voorlopig nog toeneemt, op een krapper aanbod stuit. Normaal gesproken treedt in een kapitaalintensieve industrie zoals de oliesector het mechanisme van de varkenscyclus in werking. Hierbij wordt het door onvoldoende investering veroorzaakte aanbodtekort gevolgd door een stijging van de prijzen, waarop nieuwe investeringen volgen die op hun beurt weer voor dalende prijzen zorgen. Maar de druk om de CO2-intensieve energieproductie geleidelijk af te bouwen is nog nooit zo groot geweest en hernieuwbare energiebronnen worden steeds concurrerender. Hierdoor zal de bereidheid om op olieprijsstijgingen te reageren met capaciteitsuitbreiding getemperd worden.

Dus ondanks of juist dankzij het feit dat olie in het verdomhoekje zit, kunnen automobilisten er niet vanuit gaan dat ze goedkoper uit zijn aan de benzinepomp.3]

210427 DWS cotw energy chart

1] IEA expects more demand for oil in 2023 than in 2019
2] As measured by next-12-months consensus estimates for the MSCI AC World (Energy)
3] Industry experts from Wood Mackenzie in their more aggressive scenario – full compliance to the Paris accord – also expect an average oil price of 40 U.S. dollars per barrel only from 2030 onwards. https://www.woodmac.com/press-releases/action-to-achieve-paris-climate-goals-will-upend-oil-and-gas-prices/