Capital Group: Sterke Amerikaanse groei verwacht in 2021, renteverhoging ten vroegste in 2023

Capital Group: Sterke Amerikaanse groei verwacht in 2021, renteverhoging ten vroegste in 2023

Verenigde Staten
Amerika (01)

Pramod Atluri en Darrell Spence van Capital Group presenteren hun visie op de naar verwachting sterke economische groei in de VS en de stijgende inflatie daar.

Volgens portefeuillebeheerder Pramod Atluri duurt het nog medio 2023 voor de Fed de eerste renteverhoging doorvoert.

“De Fed stuurt haar beleid bij op basis van de feitelijke werkgelegenheids- en inflatiecijfers, niet op basis van prognoses. Hoe snel de Fed de rente zal verhogen, hangt dus af van hoe snel de economische groei aantrekt. Als de Amerikaanse groei in de buurt komt van bijvoorbeeld 8%-10% in plaats van de consensus van 5,5% voor 2021, kan dit het tempo van de Fed versnellen."

Volgens Darrell Spence zag het werkloosheidscijfer in februari met 6,2% er een stuk beter uit dan de werkelijke situatie.

“Het werkelijke werkloosheidscijfer ligt misschien rond de 8%-8,5%. In totaal denk ik dat er ongeveer 6 miljoen banen minder zijn dan voor de pandemie. Er is dus nog een lange weg te gaan voor de banenmarkt hersteld is. De Fed zal de rente dan ook maar langzaam optrekken.”

Pramod Atluri voegt er nog aan toe dat de financiële markten onder de oppervlakte kwetsbaar zijn, ondanks de hoge waarderingen.

“De kans is reëel dat de extreme liquiditeit die door centrale banken is verschaft, massale speculatie heeft aangewakkerd. Als dat zo is, dan moeten beleggers voorzichtig zijn, en daarom is een kwalitatieve vastrentende allocatie vandaag nog even relevant als in 2020.”