T. Rowe Price: Vijf pluspunten van EMD in lokale valuta

T. Rowe Price: Vijf pluspunten van EMD in lokale valuta

Opkomende markten
Wereld4.jpg
  • Redenen voor een overweging in EMD in lokale valuta zijn onder meer de inkomsten, het economische voordeel, de valutawaardering, de diversificatievoordelen en de mogelijkheden voor actief beheer. 
  • Schuldpapier uit opkomende landen in lokale valuta biedt ook een universum van emittenten met gemiddeld hogere ratings voor milieu-, sociale en corporate governance-factoren (ESG) in vergelijking met sommige andere EM-activa. 
  • EMD in lokale valuta biedt een relatief hoog verwacht rendement en aanzienlijke diversificatievoordelen.
EMD in lokale valuta wordt vaak over het hoofd gezien in vastrentende en multi-assetportefeuilles omdat beleggers ze als te riskant beschouwen. Nu de wereldeconomie zich echter begint te herstellen van de schade die het coronavirus heeft aangericht, denkt Yoram Lustig, Head of EMEA Multi‐Asset Solutions bij T. Rowe Price, dat deze beleggingscategorie een belangrijke rol als inkomstenbron in portefeuilles kan spelen. Hieronder geeft Lustig vijf redenen waarom hij denkt dat EMD in lokale valuta nu aantrekkelijk is voor beleggers.
 
1. Inkomen: Hoog rendement in een wereld van lage rendementen
EMD in lokale valuta biedt veel hogere rendementen dan staatsobligaties uit de ontwikkelde markten (DM). Eind januari 2021 leverde de J.P. Morgan GBI-EM Global Diversified Composite een rendement op van 4,3%, vergeleken met rendementen van respectievelijk 0,42%, -0,74% en -0,03% voor vijfjaars Amerikaanse treasuries, Duitse bunds en Britse gilts. Met andere woorden, de spread tussen EM-obligaties in lokale valuta en treasuries bedroeg 3,9%. Hoewel dit historisch gezien geen bijzonder grote spread is, is in een wereld met lage rendementen een extra 3,9% - bijna 10 keer het rendement op vijfjaars Amerikaanse treasuries - aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten. 
 
2. Economische voordelen van opkomende markten: Groei, demografie en rendement 
De opkomende markten zijn strategisch aantrekkelijk om drie belangrijke redenen. Ten eerste ligt hun geschatte economische groei op middellange termijn hoger dan die van de ontwikkelde markten; ten tweede is hun bevolking jonger; en ten derde kunnen hun huidige hogere rendementen in het komende decennium dalen naarmate ze hun vervaldatum naderen. Al deze factoren samen kunnen een rugwind vormen voor beleggingen in opkomende markten. 
 
3. Totaalrendement: Waarderingen van EM-valuta's 
Een beleggingscategorie die aantrekkelijk geprijsd is – of zelfs goedkoop - is EM-valuta's. Het is dan ook niet verrassend dat de prestaties van EMD in lokale valuta positief gecorreleerd zijn met EM-valuta's en negatief gecorreleerd met de Amerikaanse dollar. EM-valuta's zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk in waarde stijgen, deels vanwege hun zeer lage huidige waarderingen en deels vanwege de economische voordelen zoals eerder hierboven beschreven. Het is de goedkope waardering van de EM-valuta's, en niet noodzakelijkerwijs de waarderingen van EMD in lokale valuta zoals die tot uiting komen in hun spreads, die het totale rendement van EMD in lokale valuta in het komende decennium kan opdrijven.
 
4. Diversificatievoordeel: Let op de risico's 
Beleggers zouden moeten overwegen om EMD in lokale valuta alleen aan te houden als onderdeel van een goed gespreide portefeuille. Omdat de correlatie tussen EMD in lokale valuta en andere traditionele beleggingscategorieën onvolmaakt is, kan een bescheiden allocatie aan EMD in lokale valuta het risico binnen portefeuilles die vooral gericht zijn op groeiaandelen, verlagen, wat misschien contra-intuïtief is. De correlatie tussen EMD in lokale valuta en wereldwijde aandelen bedroeg 0,7, terwijl de correlatie tussen EMD in lokale valuta en wereldwijde investment grade DM-obligaties 0,3 bedroeg.
 
5. Actief beheervoordeel: mogelijkheid om waarde toe te voegen 
Bij beleggingen in EMD in lokale valuta kan een actieve beleggingsaanpak voordelig zijn. Daar zijn twee redenen voor. De eerste heeft te maken met het rendement. Op korte termijn is het rendement meestal afkomstig van de meest volatiele component: valutabewegingen. Op de lange termijn echter is het grootste deel van het rendement afkomstig van de minst volatiele component: couponopbrengsten. Een actieve aanpak waarbij de nadruk ligt op het verzilveren van coupons, het zorgvuldig beheren van het valutarisico en het vermijden van grote looptijdrisico's, heeft het potentieel om consistent waarde toe te voegen. 
 
De tweede reden waarom Lustig meent dat actief beheer voordelig is, is de ruime beleggingsmogelijkheden die EMD in lokale valuta biedt. Obligaties uit de opkomende landen bestrijken een breed scala aan emittenten, waaronder China, Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika, Rusland en Polen, en bieden tevens mogelijkheden voor diversificatie over verschillende rentecycli.
 
Het ESG-voordeel
Afgezien van de beleggingsvoordelen van EMD in lokale valuta hebben landen met markten in lokale valuta die toegankelijk zijn voor internationale beleggers doorgaans de nodige verbeteringen in de regelgeving doorgevoerd en een institutioneel kader ontwikkeld. Dit gaat hand in hand met een gemiddeld hogere kredietkwaliteit van de activaklasse en een potentieel betere ESG-score in vergelijking met sommige andere EM-activa.