Natixis IM: Obligatiemarkt heeft hogere groei en inflatie volledig ingeprijsd

Natixis IM: Obligatiemarkt heeft hogere groei en inflatie volledig ingeprijsd

Obligaties
Obligaties (02)

Het aanhoudende soepele vaccinatieverloop in de VS en de uitgebreide begrotingssteun verhogen de groeivooruitzichten en daarmee de inflatieverwachtingen. De obligatiemarkt heeft deze ontwikkelingen volledig ingeprijsd, schrijft Esty Dwek, Head of Global Market Strategy bij Natixis Investment Managers Solutions.

De rentes bleven het grootste deel van de maand maart stijgen, wijst Dwek, nadat beleggers voorsorteerden op betere groeivooruitzichten dankzij voortvarend vaccineren en massale fiscale maatregelen in de VS. Die zullen naar verwachting ook de inflatie opdrijven.

Dwek verwacht echter niet dat de inflatie exponentieel zal stijgen. “Om die reden lopen ook de rentes later dit jaar naar verwachting terug”, stelt Dwek. Veel optimisme over economische groei, inflatie en fiscale stimuleringsmaatregelen is nu in de obligatiemarkt ingeprijsd. “De Fed beschouwt de hogere inflatie als ‘tijdelijk’ en zal haar huidige beleid nog enige tijd handhaven, ook de ECB streeft er actief naar om de Europese rente laag te houden.”

De voorkeur van de Natixis-strateeg ligt daarom bij risicovollere bedrijfsobligaties zoals High Yield, maar ze blijft daarin waakzaam op eventuele defaults. Ook ziet Dwek kansen in bedrijfsobligaties van opkomende markten in harde valuta, waar de carry aantrekkelijk is. Bovendien bevinden opkomende markten zich momenteel in een betere positie dan tijdens de financiële crisis om een Taper Tantrum goed door te komen.

Binnen aandelen ziet de strateeg een mogelijke versnelling van de rotatie naar cyclische sectoren zoals financiën, energie en materialen. Vooral Europese en Japanse waarde-aandelen zouden moeten profiteren. Voor het tweede kwartaal van 2021 verwacht Dwek een zeer sterke winstgroei, een versnelling van vaccinaties en aanhoudende monetaire en begrotingssteun, een overvloed aan liquiditeit en veel cash aan de zijlijn. “De lage rentes ondersteunen een risicovollere benadering. In het geval van een correctie, kopen we de dip.”