Schroders: Waarom Azië het groeistokje overgeeft aan andere opkomende markten

Schroders: Waarom Azië het groeistokje overgeeft aan andere opkomende markten

Opkomende markten
Azië (02)

Dit jaar zijn de Aziatische opkomende markten goed uit de startblokken gekomen. Specialisten van Schroders verwachten echter een kentering en zien drie redenen waarom andere opkomende markten het groeistokje zullen overnemen.

Schroders’ outlook voor de opkomende markten is optimistisch. In 2021 groeien deze markten gemiddeld 7%. Schroders denkt echter dat er een rotatie gaat plaatsvinden. Op korte termijn hebben China en de op export georiënteerde economieën de leiding, dankzij een sterke vraag naar productiegoederen. Dit cyclische herstel neemt echter af in de loop van het jaar. 

2403 Schroders (1).png

Schroders verwacht dat het stokje door andere opkomende markten wordt opgepikt naarmate de voorraden worden aangevuld en de wereldeconomie weer aantrekt, waardoor de vraag zal verschuiven van productiegoederen naar diensten. Dit kan ertoe leiden dat de recente outperformance van de Aziatische opkomende markten omslaat. Schroders geeft hier drie redenen voor:

1. Leidende indicatoren Chinese economie lijken te hebben gepiekt

De Chinese beleidsmakers zijn voorzichtig met het afbouwen van de monetaire en budgettaire stimulering. Maar een geleidelijke verkrapping, in combinatie met een verkrapping van de regulering van de vastgoedsector, zal druk zetten op de economische activiteit. Schroders voorspelt een afname van de Chinese groei in 2022 naar 5,7%.

2. De maakindustrie-cyclus in Azië loopt ten einde

De ratio van nieuwe orders ten opzichte van voorraden is scherp gedaald. Wanneer de ratio hoog is, zijn de goederenvoorraden laag in verhouding tot de inkomende orders, wat leidt tot een toename van de productie. Wanneer de ratio laag is, kan aan nieuwe orders gemakkelijker worden voldaan met bestaande voorraden zonder dat de productie hoeft te worden opgevoerd.

De daling is te wijten aan het feit dat bedrijven de sterke vraag naar goederen tijdens de pandemie hebben ingehaald en dat de exportorders zijn teruggelopen. Dit heeft een belangrijke stimulans voor een sterke groei van de industriële productie weggenomen. De centrale positie van China in de wereldwijde toeleveringsketens betekent dat de Chinese industriesector normaliter de leiding neemt in de rest van Azië (en zelfs in de wereld), wat erop duidt dat de voorraadcyclus in de regio binnenkort zal omslaan.

2403 Schroders (2).png

Naarmate de stimuleringsmaatregelen in het Westen, en met name in de VS, worden uitgevoerd, zal er wellicht enige extra vraag zijn. En er zijn enkele uitzonderingen die de economische activiteit zullen ondersteunen, zoals in de halfgeleidersector. Maar over het geheel genomen ziet het ernaar uit dat de exportgeleide industrie in de loop van het jaar aan kracht zal inboeten naarmate de heropleving van de wereldeconomie de vraag doet verschuiven van goederen naar diensten.

3. Groei gaat versnellen

Net wanneer de industriële activiteit in Azië van de kook raakt, zal de groei in andere opkomende markten versnellen naarmate de ergste effecten van de Covid-crisis vervagen en vaccinaties worden uitgerold.

Het feit dat veel Aziatische landen relatief goed met Covid zijn omgegaan en meer afhankelijk zijn van de verwerkende industrie betekent dat zij minder dan andere opkomende markten met grotere dienstensectoren zullen profiteren van de uitrol van vaccins en de "normalisatie" van de activiteit.

Er zijn natuurlijk nuances in het verhaal, waarbij sommige opkomende markten belemmerd worden in hun herstel zoals Brazilië dat op het punt staat geraakt te worden door een nieuwe besmettingsgolf. De recente toename van infecties in India is in dit verband ook een zorgwekkende ontwikkeling. Maar over het geheel genomen zouden andere regio's de rol van Azië als motor van de groei in de opkomende markten moeten overnemen.

Wat betekent dit voor beleggers?

Beleggers moeten rekening houden met een rotatie binnen de opkomende markten in de loop van het jaar. Aziatische aandelen hebben bijvoorbeeld dit jaar beter gepresteerd dan aandelen uit Latijns-Amerika. Dat kan veranderen in de loop van dit jaar.