Loomis Sayles: Opkomende markten kunnen volgende ‘tapering’ goed doorstaan

Loomis Sayles: Opkomende markten kunnen volgende ‘tapering’ goed doorstaan

Opkomende markten
Wereld.jpg

Beleggingen in opkomende markten werden in 2013 massaal van de hand gedaan toen de Federal Reserve het opkoopbeleid terugschroefde. Hoewel opkomende markten zeer gevoelig blijven voor schommelingen op de wereldwijde financiële markten, zijn er belangrijke verschillen die erop wijzen dat ze nu beter gepositioneerd zijn, betoogt Gregory Hadjian, Senior Sovereign Analyst bij vermogensbeheerder Loomis Sayles, onderdeel van Natixis Investment Managers.

Ten eerste waren de groei en inflatie in grote lijnen al vóór de COVID-19-pandemie gematigd, stelt Hadjian. “De groei bleef in landen als Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika beneden het productiepotentieel, met beperkte inflatiedruk, waarbij de centrale banken over het algemeen de inflatiedoelstellingen bereikten.” Dit in tegenstelling tot 2013, toen verschillende opkomende economieën klassieke tekenen van oververhitting vertoonden: positieve output gaps, inflatie die boven de streefcijfers lag en overmatige kredietgroei.

Ten tweede kent een aantal opkomende landen tegenwoordig een handelsoverschot, waar in 2013 nog een tekort gold. “Mogelijk dat het handelsoverschot verband houdt met de pandemie en derhalve tijdelijk is, maar over het algemeen is de kwetsbaarheid laag.”

Tenslotte verwacht Hadjian dat opkomende landen de teugels zullen aanhalen bij hun begrotingen. Als gevolg van afnemende groei, begrotingstekorten en recent de uitgaven voor noodhulp vanwege de pandemie, is de positie van verschillende overheden verzwakt. “We verwachten dat het vermogen om het begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen na de pandemie, bij zal dragen aan de prestaties van beleggingen uit opkomende landen.”