Fidelity International en Moonfare bundelen krachten

Fidelity International en Moonfare bundelen krachten

Fusies & Overnames (M&A)
Handshake 2.jpg
  • Moonfare biedt de professionele klanten van Fidelity International in Europa toegang tot haar uitgebreide aanbod van fondsen die beleggen in private markten
  • Fidelity neemt een minderheidsbelang en krijgt een plaats in de raad van advies van Moonfare
  • Het partnerschap versterkt Fidelity's ambities op het gebied van alternatieve markten en verdiept de relatie van Moonfare met toonaangevende vermogensbeheerders en banken

Fidelity International (Fidelity), een wereldwijde vermogensbeheerder met € 577,5 miljard onder beheer, en Moonfare, het toonaangevende digitale beleggingsplatform voor hoogwaardige privatemarktfondsen, bundelen hun krachten als distributiepartners.

Dankzij deze samenwerking krijgen de institutionele en zakelijke klanten van Fidelity via het digitale platform van Moonfare toegang tot strategieën in private markten. De overeenkomst is een primeur in de geschiedenis van Fidelity en komt tegemoet aan de toenemende vraag van beleggers die aantrekkelijke rendementen willen behalen door het toevoegen van alternatieve beleggingen aan hun portefeuilles.

Fidelity* neemt een minderheidsbelang in Moonfare. Christian Staub, Managing Director Europe bij Fidelity International, wordt lid van de raad van advies van Moonfare. Fidelity is de eerste institutionele belegger die een aandelenbelang neemt in Moonfare, dat in 2016 werd opgericht en door LinkedIn werd uitgeroepen tot een van de top 10 Duitse start-ups in 2020.[1]

De samenwerking start in april 2021 in grote delen van Europa, te beginnen met Duitsland, Zwitserland, Italië, Frankrijk en Oostenrijk. In een later stadium komen er andere internationale markten bij. Naast de huidige en toekomstige klanten en partners van Moonfare, kunnen ook professionele beleggers zoals banken, familiekantoren en hun adviseurs namens hun klanten toegang krijgen tot privatemarktfondsen op een schaalbare manier.

Toenemende vraag naar private beleggingen
De samenwerking volgt op de recente stap van Fidelity in niet-beursgenoteerd schuldpapier (private credit), en breidt Fidelity’s snelgroeiende aanbod in alternatieve beleggingen verder uit, waar het ook al begonnen is met vastgoedfondsen. Moonfares nadruk op fondsselectie, haar digitale platform, de lage instapsommen (vanaf € 50.000) en de disruptieve fee-structuur onderscheidden Moonfare als partner voor Fidelity.

“Fidelity heeft de ambitie om de komende jaren de mogelijkheden in alternatieve beleggingen uit te breiden, zoals investeren in private markten, reële activa en liquide alternatieve strategieën”, aldus Andrew McCaffery, Global Chief Investment Officer bij Fidelity International. “Ons partnerschap met Moonfare met zijn markt leidende, open platform, in combinatie met de recente introductie van het nieuw private creditteam van Fidelity, biedt een sterke basis voor toekomstige groeiplannen in real assets en private markten.”

Streven naar investment excellence binnen complexe macro-economische omgeving
“De wereldwijd torenhoge schulden en aanhoudende negatieve reële rente leiden tot meer risico en onzekerheid voor beleggers op de lange termijn. Het traditionele 60/40-model is de laatste tijd onder druk komen te staan en als gevolg daarvan zijn alternatieve beleggingen, zoals in private equity en schuld, een belangrijke rol gaan spelen in de portefeuilles van beleggers. Dit omdat zij op zoek zijn naar diversificatie en verbetering van het lange-termijnrendement. Wij zijn van mening dat alternatieve beleggingen in de toekomst een vast en groeiend onderdeel zullen vormen van de investeringsbeslissingen van alle beleggers.”

“Net als Fidelity International en haar klanten, stoppen Moonfare en onze beleggers nooit met het streven naar excellentie in beleggen”, aldus Moonfare-oprichter en CEO Steffen Pauls. “Sinds de oprichting hebben we onze klanten, een aantal van de meest geavanceerde beleggers ter wereld, in contact gebracht met top private market fondsen. De klanten en het team van Fidelity passen perfect in deze groep.”

Ontsluiten van aantrekkelijke rendementen
Top private equity buyout-fondsen hebben zeer aantrekkelijke rendementen opgeleverd. Onderzoek van Morgan Stanley wijst uit dat de meeste waarde momenteel wordt gecreëerd op de private markten, wat de aantrekkelijke rendementen verklaart van durfkapitaal- en groeifondsen die bedrijven vanaf het beginstadium steunen. Private equity buyout-fondsen met een focus op meer ontwikkelde bedrijven hebben enkele van de beste rendementen opgeleverd, vooral in economisch roerige tijden: buyout-fondsen uit het recessie-tijdperk met managers met een waardecreërend team leveren superieure rendementen op voor beleggers, volgens een analyse van Pregin-gegevens door McKinsey & Company.

Decennialang waren deze strategieën en de aantrekkelijke rendementen[2] die zij beleggers opleverden, slechts beschikbaar voor een selecte groep, namelijk vermogende instellingen en fondsen voor schenkingen, pensioenfondsen en staatsfondsen. Moonfare en Fidelity zullen samenwerken om de toegang tot alternatieve beleggingsstrategieën voor beleggers te herdefiniëren.

“Tot nu toe waren privatemarketfondsen slechts toegankelijk voor een beperkte groep beleggers”, vertelt Christian Staub, Managing Director Europe bij Fidelity International. "Door samen te werken met Moonfare willen we de beleggingsklasse democratiseren. Via producten die zorgvuldig zijn samengesteld door een ervaren team bieden we toegang tot de voordelen die alternatieve beleggingen kunnen bieden. Dit is een natuurlijke evolutie van ons bedrijf, aangezien we het best mogelijke aanbod van diensten en oplossingen voor onze klanten blijven leveren om hen te helpen hun financiële doelen te bereiken."

Risico’s
De waarde van beleggingen en de daaruit voortvloeiende inkomsten kunnen fluctueren, en u loopt het risico het belegde bedrag niet terug te krijgen. Alternatieve beleggingen in onderhandse plaatsingen, en beleggingen in private equity via feederfondsen in het bijzonder, zijn speculatief en brengen een hoge mate van risico met zich mee en beleggers die het zich niet kunnen veroorloven hun volledige belegging te verliezen, zouden niet moeten beleggen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomstige rendementen.

 

[1] Source: LinkedIn, September, 22, 2020.

[2] Source: Morningstar, Burgiss cited in „Private Markets come of Age”, McKinsey Global Private Markets Review 2019 et al.