DWS: Qua inflatie geen herhaling van de jaren zeventig

DWS: Qua inflatie geen herhaling van de jaren zeventig

Inflatie
Inflatie (01)

De vrees dat de Amerikaanse arbeidsmarkt in februari aan dynamiek zou hebben ingeboet, blijkt ongegrond. De donkere economische wolken zijn begin maart verdwenen en de zon schijnt weer volop. Consumenten geven geld uit en de regering Biden trapt het steuncheque-gaspedaal nog eens stevig in. De obligatiemarkt fronst daarentegen de wenkbrauwen en maakt zich zorgen over een eventuele oververhitting van de economie, zegt Johannes Müller, hoofd Macro Research bij DWS.

Uit de Chart of the Week van Müller blijkt dat het nog wel even duurt voordat er sprake is van een economische snelkookpan. DWS haalt de Phillips-curve aan. Deze curve die de Fed graag gebruikt als maatstaf geeft in de economie de korte-termijnrelatie aan tussen inflatie en werkloosheid. Er is geen sprake van een jaren zeventig scenario toen een stijgende werkloosheid gepaard ging met een fors teruglopende inflatie.

Christian Scherrmann, Amerika-econoom bij DWS, verwacht dat de inflatie de komende maanden piekt. De koopkrachtcijfers worden onder andere beïnvloed door de fors gestegen benzineprijs. Volgens DWS zal de inflatie eind dit jaar weer afzwakken. Of er daadwerkelijk sprake is van een steilere Phillips-curve in de VS zal pas duidelijk worden als de werkgelegenheid weer is hersteld.

1503 DWS.jpg