Alcentra: Directe leningen aan getroffen bedrijven ogen aantrekkelijk

Alcentra: Directe leningen aan getroffen bedrijven ogen aantrekkelijk

Obligaties
Outlook vooruitzicht (11) silver lining herstel

Na een turbulent jaar kunnen beleggers in bedrijfsleningen uitzien naar rustiger vaarwater dat lonkt nadat de storm als gevolg van de pandemie is gaan liggen. Bedrijven uit de meest gehavende sectoren zien er aantrekkelijk gewaardeerd uit.

Dit stellen co-CIO Chris Barris en co-CIO Graham Rainbow van Alcentra, het onderdeel van BNY Mellon Investment Management dat zich toelegt op alternatieve vastrentende strategieën, in een visie op het segment direct lending, ofwel bedrijfsleningen die het huis direct aan bedrijven verstrekt.

Rainbow wijst erop dat dit voor Europese leningen het eerste jaar was dat het de markt echt tegenzat. ‘Met de massale uitverkoop die ontstond, hadden Europese leningen de hardste klappen sinds de kredietcrisis.’ Maar tevens bood dit goede instapmomenten voor lange-termijn beleggers.

De steun die bedrijven vervolgens kregen, heeft geholpen een neerwaartse spiraal af te wenden. De uitrol van vaccinatieprogramma’s hebben de hoop op een einde aan de pandemie doen opleven. Echter, zo waarschuwt Rainbow, er blijft nog veel onzekerheid.

Zijn collega Barris kijkt momenteel in de Verenigde Staten vooral naar de delen van de markt die het zwaarst geraakt zijn door het virus – waaronder segmenten met lage kredietwaardigheid. ‘De meeste winst kan komen van een sterker-dan-verwacht economisch herstel wat tot verbetering leidt ten aanzien van wanbetalingen en bedrijfsvooruitzichten en hogere korte rente.’