PGIM: ‘Angstmeter’ voor het weer bijna op recordhoogte

PGIM: ‘Angstmeter’ voor het weer bijna op recordhoogte

Klimaatverandering

Dat het klimaat de komende 15 jaar verandert is een zekerheid. Voor lange termijn beleggers vertaalt zich dit juist in enorme onzekerheid, aangezien het weer steeds grilliger en extremer wordt. Dat stelt PGIM in haar meest recente publicatie: Weathering Climate Change. Als er een VIX (de 'angstmeter' voor de volatiliteit op de financiële markten) voor het weer zou bestaan, dan zou die nu bijna op de hoogste stand ooit staan, aldus het rapport.

"Klimaatverandering is de volgende crisis die ingrijpende risico's en kansen voor beleggers met zich mee zal brengen en het beleggingslandschap ingrijpend zal veranderen. Beleggers die nu actie ondernemen, kunnen een invloedrijke rol spelen bij de wereldwijde overgang naar een koolstofarme economie, terwijl ze hun portefeuilles optimaliseren voor een groenere toekomst", aldus Taimur HyatChief Operating Officer PGIM. Klimaatrisico's leiden tot een herallocatie van middelen en het ontstaan van een nieuwe reeks winnaars en verliezers per land en sector. PGIM verwacht dat de markten de prijzen in alle beleggingscategorieën zullen herzien.

Het rapport stelt dat het niet langer een kwestie is van 'of' een herwaardering van klimaatrisico's zal plaatsvinden, maar eerder 'wanneer' en 'hoe'. Het is nog onduidelijk of dit een ordelijke overgang zal zijn die in gang wordt gezet door overheidsmaatregelen en geleidelijke aanpassingen van de markt, of een abrupte, scherpe daling van het sentiment als gevolg van een reeks lokale 'Minsky-momenten' - het plotseling instorten van de prijzen.

In het rapport wordt benadrukt dat:

  • Het effect op de productiviteit en de groei zal zeer ongelijkmatig zijn, met aanzienlijke verschillen tussen en zelfs binnen landen, vooral in opkomende markten. Zuid-Afrika, Brazilië, Indonesië, de Filippijnen en India behoren tot de hoogste klimaatrisicogroep binnen de MSCI Emerging Market Index. Binnen de JP Morgan Global Bond Index gaat het om: Zuid-Afrika, Brazilië, Turkije, Mexico en Peru.
  • Er sprake zal zijn van een ‘langdurige zonsondergang’ voor fossiele brandstoffen, waarbij de overgang naar een koolstofarme economie zich over een aanzienlijk langere tijdshorizon zal voltrekken dan veel beleggers wellicht verwachten.
  • De indirecte gevolgen, zoals klimaatmigratie, burgerlijke en politieke onrust, water- en voedselschaarste en meer verspreide zoönosen, kunnen even ingrijpend zijn als de directe gevolgen van de klimaatverandering.

PGIM belicht vijf katalysatoren die kunnen leiden tot een meer significante herwaardering van het klimaatveranderingsrisico in beleggingscategorieën, sectoren, bedrijven en individuele effecten:

  • De groeiende perceptie dat klimaatverandering een omslagpunt bereikt
  • De beschikbaarheid van betere informatie en data om fysieke en overgangsklimaatrisico's te analyseren
  • Een reeks beleidsinitiatieven om de externe effecten van klimaatverandering volledig te beprijzen
  • Het veranderende sentiment bij beleggers en consumenten
  • Het potentieel voor een grotere klimaataansprakelijkheid van bedrijven

Implicaties voor beleggingscategorieën

Beleggingskansen in infrastructuur, private en publieke aandelen en vastgoed blijven aanzienlijk, ondanks het beleggingsrisico dat klimaatverandering met zich meebrengt, volgens beleggingsstrategen wereldwijd die door PGIM werden bevraagd. Hierbij zou infrastructuur de meeste kansen bieden. PGIM stelt een aantal beleggingsthema's voor, waaronder:

Vastrentende waarden: Door een kader te hanteren dat rekening houdt met zowel de kwetsbaarheid van het klimaat als de bereidheid om op lange termijn te beleggen, liggen er voor beleggers kansen in staatsobligaties en Amerikaanse municipal obligaties

Publieke en private aandelen: Nu de markten de "bruine" industrieën als verouderd aanmerken, liggen er voor actieve beleggers langetermijnkansen voor outperformance met de "groenste" bedrijven binnen de bruine industrieën.

Vastgoed: Door gebruik te maken van moderne klimaatanalyses kunnen beleggers in onroerend goed mogelijkheden vinden, daar waar de markt in het algemeen vooral risico's ziet.

Infrastructuur: Verouderende energie-infrastructuur creëert nieuwe mogelijkheden in zonne- en windprojecten in minder verzadigde markten, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Amerikaanse landen als Uruguay en Chili.

1003 PGIM.png

Source: PGIM 2020 Climate Change Investor Survey

Note: This survey was conducted along with Greenwich Associates and included 101 participants from across North America, EMEA and APAC. Participants were chief investment officers or senior decision makers at institutional investor organizations including pension plans, insurance companies, endowments, foundations, sovereign wealth funds and central banks.

Implicaties voor de portefeuille

Aangezien meer dan 40% van de 100 wereldwijde CIO's die door PGIM werden ondervraagd, klimaatverandering nog niet in hun beleggingsproces hebben geïntegreerd, wordt in het rapport van PGIM een reeks implicaties belicht die CIO's in overweging moeten nemen, waaronder:

  • Het gebruik van alternatieve databronnen en technieken om een beter inzicht te krijgen in het klimaatrisico voor de portefeuilles en het gebruik van onconventionele methodologieën en bronnen - zoals bijgewerkte overstromingskaarten en satellietbeelden om de klimaatblootstelling in portefeuilles volledig te beoordelen.
  • Evaluatie van verschillende benaderingen voor de integratie van klimaatverandering in het beheer van portefeuillerisico's, die elk een verschillende mate van complexiteit, granulariteit en actievermogen bieden. Deze variëren van een klimaatrisicoanalyse tot gerichte klimaatstresstests gericht op specifieke beleidsinterventies en uitgebreide modellering van klimaatscenario’s.
  • Het risico dat een veranderend klimaat kan hebben op toeleveringsketens. Het gaat hierbij om ketens waarvan niet algemeen wordt gedacht dat ze in hoge mate blootstaan aan klimaatrisico's (bv. in de farmaceutische en halfgeleiderssectoren).
  • Monitoring van opkomende ‘groene’ beleggingscategorieën op hun levensvatbaarheid, zoals van groene obligaties, solar ABS, koolstofemissierechten en ‘resiliency bonds’, die zich nog in een vroeg stadium bevinden en voor de meeste institutionele beleggers waarschijnlijk nog niet interessant zijn.