T. Rowe Price: Vijf tips voor beleggers met hoogtevrees

T. Rowe Price: Vijf tips voor beleggers met hoogtevrees

Aandelen
Investeringen.jpg
  • De waarderingen van veel activaklassen zijn opgelopen, sommige meer dan andere.
  • Angst voor sterk opgelopen koersen is een veel voorkomende reactie, maar beleggers kunnen zich beschermen tegen neerwaartse risico's met een goede diversificatie en een creatieve portefeuille-indeling.
  • Oude remedies werken niet altijd meer. Een modernere benadering van diversificatie is nodig. 
  • Een actieve diepe duik in activaklassen geeft antwoorden: ga neutraal in aandelen, maar niet in alle aandelen.
Aandelenmarkten kunnen een achtbaanrit zijn en weinig jaren illustreren dat beter dan 2020. De markten begonnen het jaar kalm, raakten met een duikvlucht van meer dan 30% in de snelste en kortste bearmarkt ooit, om vervolgens het snelste herstel ooit te laten zien, waarbij koersen terug naar de top klommen en in sommige gevallen recordhoogtes bereikten. Nu zitten sommige beleggers met hun ogen dicht in de achtbaan. Gaat de volgende etappe omhoog, naar nieuwe hoogten of staan ze op de rand van een afgrond, op weg naar een diepe val. Geen wonder dat sommige beleggers last hebben van duizeligheid en hoogtevrees.
 
Yoram Lustig, Head of Multi-Asset Solutions, EMEA, en Michael Walsh, Solutions Strategist bij T. Rowe Price geven vijf tips waarmee beleggers rekening kunnen houden met deze onzekere omgeving, om hen te helpen hun hoogtevrees te overwinnen en hun portefeuilles robuuster te maken indien er een terugval komt. Lustig: "We verwachten geen grote marktschok, maar het is zinvol dat beleggers goed voorbereid zijn. De waarderingen van sommige activaklassen, niet alleen die van de aandelenmarkten, zijn inderdaad verhoogd. De rendementen van veel staatsobligaties bevinden zich op recordlaagtes en ook de spreads van bedrijfsobligaties en schuldpapier van opkomende markten lijken krap.”
 
De onderstaande grafiek neemt verschillende waarderingsmaatstaven (bv. rendement op overheidsobligaties, spreads op bedrijfsobligaties, gemiddelde koers/winst, koers/boekwaarde en koers/cashflow op de aandelenmarkten, contante wisselkoersen van valuta's), vergelijkt deze met de afgelopen 15 jaar en berekent een percentiel. Bijvoorbeeld, de 93% boven US Treasury betekent dat de 10-jaars US Treasury op de peildatum duurder is dan het 93% van de keren in de afgelopen 15 jaar is geweest.
 
Waarderingen - percentiel rangschikking versus afgelopen 15 jaar per 26 februari 2021

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Uitsluitend voor illustratieve doeleinden.

Bron voor Bloomberg Barclays indexgegevens: Bloomberg Index Services Limited, MSCI, Standard and Poor's.

Waarderingen alleen, zijn geen reden zijn voor onmiddellijk alarm. Historisch gezien zijn deze het belangrijkst op middellange termijn. Activa met hoge waarderingen kunnen immers nog steeds stijgen en duurder worden. Hoge waarderingen zullen echter veel beleggers minder vertrouwen geven in hun besluitvorming.
Vijf tips om hoogtevrees te bestrijden:   
 
1. Neem selectieve risico's via cyclische activa 
Een dilemma waar veel beleggers voor staan is het vinden van een balans tussen hebzucht en angst. Risicovolle activa kunnen het goed blijven doen dankzij een succesvolle uitrol van vaccins en een sterk economisch herstel.  Aan de andere kant kunnen de markten dalen door teleurstellend nieuws zoals nieuwe virusmutaties of een stijgende inflatie.
 
Een manier om voorzichtig te zijn en tegelijk portefeuilles te positioneren om te profiteren van een herstel is het handhaven van een neutrale positie ten opzichte van aandelen als geheel, maar cyclische activa te overwegen, zoals bijvoorbeeld waardeaandelen en small caps, aandelen en obligaties uit opkomende markten en high yield obligaties. Deze activa zouden moeten profiteren van een mogelijk economisch herstel, terwijl de portefeuille over het geheel genomen wel in evenwicht blijft. Bovendien blijven de waarderingen van sommige van deze cyclische activa relatief aantrekkelijk. Zo zijn valuta's van de opkomende landen goedkoop, waardoor activa in dergelijke valuta's op termijn kunnen profiteren.
 
2. Speel offensief en defensief: echte diversificatie
Net als bij de samenstelling van een uitgebalanceerd voetbalteam zouden beleggers hun portefeuilles kunnen verdelen in componenten met een duidelijke rolverdeling. De aanvallende component omvat activa die op groei zijn gericht, zoals aandelen, schuldpapier van opkomende markten en hoogrentende obligaties. Die risicovolle activa bieden een hoog rendement, maar kennen ook risico’s. De defensieve component omvat conservatieve activa, zoals staatsobligaties en liquiditeiten. Hun rol is om het goed te doen wanneer de offensieve component het slecht doet.
 
Omdat de portefeuille die twee componenten omvat is er altijd sprake is van echte diversificatie. Hoewel beleggers tactisch tussen beide componenten kunnen spreiden, door meer aan de aanval toe te voegen wanneer hun visie positief is en meer aan de verdediging wanneer hun visie negatief is, moet de portefeuille altijd een evenwicht tussen de twee componenten behouden. De doeltreffendheid ervan hangt niet af van een vermogensbeheerder die op het juiste moment de juiste activa kiest. Net als in het voetbal beschermt de verdediging uw doel en probeert de aanval aan de andere kant te scoren.
 
3. Diversifieer de diversifieerders
Het idee van diversificatie is dat als je er als belegger naast zit - iedereen heeft het wel eens mis - het helpt om ook activa die nog steeds goed kunnen presteren in portefeuille te hebben. Een van de uitdagingen bij diversificatie is dat veel activa zich verschillend gedragen in goede tijden – wanneer diversificatie niet nodig is – maar in slechte tijden wanneer diversificatie het meeste nodig is, zich juist hetzelfde gedragen. Aandelen, schuldpapier van opkomende markten en hoogrentende obligaties hebben de neiging om samen te dalen in tijden van stress. Een portefeuille die uit deze activa is samengesteld, lijkt misschien gediversifieerd, maar is dat dus niet. Dit is de reden om dergelijke activa te bundelen in de offensieve beleggingscomponent van de portefeuille.
 
Een andere uitdaging bij diversificatie is dat een van de traditionele manieren om het aandelenrisico te diversifiëren – durationrisico – minder effectief is geworden nu de rente op staatsobligaties zo laag is. Een effectieve mogelijkheid is het diversifiëren van de diversifiers in het defensieve deel van de portefeuille. Dit kan onder meer door het overwegen van langlopende staatsobligaties van hoge kwaliteit, aangevuld met safe-haven valuta's zoals de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. Ook actieve strategieën die bescherming bieden tegen de neerwaartse beweging en die blootstelling zoeken aan volatiliteit, kunnen helpen om het aandelenrisico te diversifiëren. Moderne diversificatie vereist creativiteit en dat we buiten de gebaande paden denken met het oog op de toekomst, niet op het verleden.
 
4. Beleg wereldwijd, niet alleen in aandelen maar ook in vastrentende waarden
De rendementen van hoogwaardige staatsobligaties in Europa zijn zeer laag of zelfs negatief. De 10-jaarse Duitse bund levert ongeveer -0,26% op en de 10-jaars Nederlandse staatsobligatie rendeert ongeveer -0,20%. Zelfs de Italiaanse BTP op 10 jaar, een van de best renderende Europese staatsobligaties, levert slechts ongeveer 0,76% op (1).  Dit betekent niet alleen dat het moeilijk is om Europese staatsobligaties als bron van inkomsten te gebruiken, maar ook dat ze niet meer de betrouwbare buffer zijn tegen dalingen op de aandelenmarkten.
 
Een oplossing is om wereldwijd in vastrentende waarden te beleggen en tegelijkertijd de overzeese valutapositie terug te hedgen naar de euro. Strategieën die zijn gebenchmarkt tegen de Bloomberg Barclays Global Aggregate index bijvoorbeeld, bieden blootstelling aan staats- en bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. Dit biedt een wereldwijde beleggingskans die ervaren actieve managers in staat stelt waarde toe te voegen en een yield van ongeveer 1,3% (2) te behalen. Het afdekken van de valutablootstelling vermindert de volatiliteit en voorkomt dat valuta's, in plaats van staatsobligaties, de belangrijkste motor van het rendement zijn.
 
5. Beschouw dit als een uitstekend moment voor actief beheer
Hogere koersen vandaag betekenen lagere rendementen morgen. De huidige waarderingen impliceren dat de rendementen op activa in het komende decennium bescheidener zullen zijn dan in het afgelopen decennium. Wanneer de marktrendementen (bèta) bescheiden zijn, is het extra rendement van actief beheer (alpha) belangrijker. In het afgelopen decennium hoefden beleggers enkel passieve indextrackers te kopen en te genieten van de opwaartse rit. Als de markten 8% renderen, is nog eens 2% alpha mooi meegenomen, maar geen must. Als de marktrendementen de komende tien jaar dichter bij 4% zullen liggen, kan nog eens 2% alpha van cruciaal belang zijn om beleggers te helpen hun rendementsdoelstellingen te halen.
De toegenomen volatiliteit kan een verkapte zegen zijn doordat een omgeving wordt gecreëerd waarin getalenteerde actieve beheerders meer waarde kunnen toevoegen. Dit dankzij de grotere divergentie tussen prijzen en intrinsieke waarden en de grotere spreiding in de rendementen op activa, met meer mogelijkheden om te differentiëren tussen verliezers en winnaars.