BLI: Wereldeconomie blijft de goede kant op gaan

BLI: Wereldeconomie blijft de goede kant op gaan

Outlook vooruitzicht (09) koers omhoog koersgrafiek

Ondanks de inspanningen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, blijft de wereldeconomie in de lift zitten. Dat schrijven Guy Wagner, chief investment officer de BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

“In de Verenigde Staten heeft de cheque die de overheid aan haar inwoners heeft gegeven, de kleinhandel in het begin van het jaar een forse duw in de rug gegeven, nadat de binnenlandse consumptie het in het vierde kwartaal van 2020 had laten afweten”, zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “De vermoedelijke goedkeuring door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden van een steunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar dat de nieuwe regering-Biden heeft voorgesteld, zal de activiteit dit jaar naar verwachting aanzienlijk ondersteunen.”

Economische herleving minder homogeen in Europa

Europa was qua economisch herstel veeleer een lappendeken: de dienstensectoren bleven zwaar lijden onder de relatief strenge anderhalvemeterregels in de meeste landen. “Het verschil in activiteitenniveau tussen de secundaire en de tertiaire sector zal vermoedelijk kleiner worden naarmate de temperaturen in het voorjaar stijgen en de vaccinatiecampagne echt op dreef komt”, aldus de Luxemburgse econoom. In China hebben de reisbeperkingen die tijdens de traditioneel drukke Chinese nieuwjaarsperiode werden opgelegd, het bbp voor het eerste kwartaal mogelijk wat gedrukt, al zal de robuuste huidige groei daardoor niet stokken. In Japan bevestigen de voorlopige groeicijfers voor het vierde kwartaal van 2020 dat het economische herstel zich doorzet, onder impuls van de bedrijfsinvesteringen en de export.

Beursprestaties verschillen sterk naargelang de sector

Globaal genomen, zijn de markten in februari de goede kant op gegaan, al werden de winsten aan het einde van de maand wat afgeremd door de koersdalingen, die dan weer het gevolg waren van de stijging van de langetermijnrente. “Op sectorniveau liepen de prestaties sterk uiteen: conjunctuurgevoelige sectoren zoals energie en financiën boekten forse winsten, terwijl de meeste sectoren met zogeheten defensieve activiteiten, bijvoorbeeld basisconsumptiegoederen en gezondheidszorg, zelfs daalden.”

Monetair beleid blijft expansief

In de Verenigde Staten herhaalde Fed-voorzitter Jerome Powell in zijn halfjaarlijkse toespraak in de senaatscommissie voor het bankwezen dat de inflatie- en werkgelegenheidsdoelstellingen bij lange na niet worden gehaald, waarmee hij elke kans op een monetaire verkrapping in de nabije toekomst in de kiem smoorde. In Europa herhaalde ECB-voorzitter Christine Lagarde dat de omvangrijke monetaire steunmaatregelen worden voortgezet, en zij vroeg de regeringen hetzelfde te doen met hun begrotingsmaatregelen.

Overheidsrente stijgt in VS en Europa

“Door de stijging van de grondstofprijzen, de hoop op een geleidelijke heropening van de economieën in het voorjaar en de aanhoudende en verregaande overheidssteun zijn de rentevoeten van overheidsobligaties aan beide zijden van de Atlantische Oceaan gestegen”, besluit Guy Wagner.