AXA IM: ECB wil rentestijging buiten houden met versnelling PEPP

AXA IM: ECB wil rentestijging buiten houden met versnelling PEPP

ECB
ECB (2).jpg

De Federal Reserve tolereert voorlopig het oplopen van de kapitaalmarktrente in de VS. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert intussen te voorkomen dat de stijging overslaat naar de eurozone en zal donderdag focussen op een versnelling van het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP).

Dit is de verwachting die AXA Group-hoofdeconoom Gilles Moëc uitspreekt in zijn wekelijkse Macrocast-commentaar en preview op de ECB-bestuursvergadering deze week voor AXA Investment Managers.

Afgelopen week slaagde de Amerikaanse president Joe Biden erin zijn stimuleringsplan door de Senaat te krijgen met minimale concessies, waarmee de uiteindelijke omvang ervan dichtbij zijn inzet komt. Naar verwachting zal het dinsdag door het Huis van Afgevaardigden bekrachtigd worden. Dit zal het economische herstel, dat al aan kracht wint, verder vergroten.

Moëc vermoedt dat de Fed-bestuurders uitgaan van een ‘bult’-vormig herstel, dat in 2022 sowieso aan vaart verliest. Als dat gebeurt, zal de dreiging van blijvende stijging van de inflatie afnemen. “Het zou voor de Fed dus weinig zin hebben om nu een ‘beleidskogel’ te verspillen”, vat de AXA-econoom de reden voor het uitblijven van actie samen. Hij ziet de langetermijnrente daarom verder oplopen in de VS.

“Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zal de persconferentie [donderdag] van de ECB draaien om het voorkomen van besmetting vanuit de VS”, vervolgt Moëc. Hij verwacht dat de centrale bank afziet van het gebruik van de ‘nucleaire opties’, zoals ophogen van PEPP of verdere verlaging van de depositorente. Maar hij verwacht dat in de persverklaring expliciet zal worden aangegeven dat de PEPP-aankopen worden versneld.