BNY Mellon IM: Vragen over herstel een jaar na uitbraak pandemie

BNY Mellon IM: Vragen over herstel een jaar na uitbraak pandemie

Inflatie Obligaties
Corona-virus (05)

Een jaar nadat COVID-19 uitgroeide tot wereldwijde pandemie, vragen beleggers zich af wat er komen gaat. Drie ontwikkelingen zullen bepalend worden voor het pad naar economisch herstel en hoe de markten hierop reageren, aldus experts van BNY Mellon Investment Management in een commentaar.

Shamik Dahr, hoofdeconoom van BNY Mellon IM, gaat er in de eerste plaats van uit dat het economisch herstel na het opheffen van de lockdowns sterk kan zijn. De uitgestelde vraag is hoog en de spaartegoeden groot. Als deze spaartegoeden worden aangesproken, zal de spaarquote dalen en geeft dat een extra economische boost. Ook de bedrijfskassen zijn goed gevuld.

Beleggers moeten echter bedenken dat de samenstelling van de economie blijvend is veranderd, vervolgt Dhar. Zo zal de vraag naar goederen die ‘nabij contact’ vergen terugveren, maar vervolgens op een lager niveau dan voorheen blijven steken – minder reizen, forenzen en winkelen. En de vraag naar alles dat op afstand geconsumeerd kan worden – via bezorging en online shoppen – blijft hoog.

Ten slotte, raadt de Amerikaanse Hoofdeconoom beleggers de inflatie in de gaten te houden. ‘Het risico van inflatie is duidelijk aan het stijgen, als we het krijgen, zullen de implicaties voor de obligatie- en aandelenmarkten volledig afhangen van hoe centrale banken ermee omgaan.’ Vooralsnog lijkt de inflatieangst hem wat overdreven – gezien de grote overcapaciteit momenteel.

Paul Brain, Fondsmanager van het BNY Mellon Global Dynamic Bond Fund en hoofd vastrentende waarden bij Newton Investment Management, ziet als grootste gevaar dat centrale banken te laat reageren. Vliegt de inflatie door de doelstelling heen, dan zijn alle ogen op de centrale banken en kan dat voor volatiliteit zorgen.

Obligatiebeleggers gaan volgens hem een uitdagend jaar tegemoet. Sommige trends die de inflatie drukten, lijken hun langste tijd gehad te hebben. Zo zullen ook deglobalisering en de wens productieketens dichter bij huis te halen prijsopdrijvend werken. Vooralsnog lijken de obligatiemarkten zich echter goed te houden, voegt hij toe.