Schroders: Azië heeft de pandemie van zich afgeschud, maar hoe gaat het nu verder?

Schroders: Azië heeft de pandemie van zich afgeschud, maar hoe gaat het nu verder?

Azië

Het is wel duidelijk dat Azië veel efficiënter en effectiever was in de aanpak van de coronacrisis. Maar wat ligt er in het verschiet voor deze regio, vragen Matthew Dobbs en Richard Sennitt, Azië-specialisten bij Schroders, zich af.

Wat was

Het lukte Azië opmerkelijk goed om de toeleveringsketens aan te passen. De export bleef verrassend sterk en door efficiënt voorraadbeheer toonden bedrijfswinsten zich veerkrachtig en soms zelfs robuust. Dit betrof vooral alles wat met de virtuele wereld te maken heeft. De mix werd werd verder versterkt door een zeer gunstige wereldwijde liquiditeitsomgeving. De Amerikaanse Fed heeft met haar QE-programma en lage rente het financiële stelsel flink ondersteund. Dit ging gepaard met buitengewoon budgettair activisme van overheden om de inkomens van de burgers te ondersteunen.

Wat is

De zwakke dollar heeft het enthousiasme aangewakkerd, net als de toename van thematische beleggingen, onder meer omdat de pandemie de digitaliseringstrend, die al stevig in de lift zat, alleen maar heeft versneld. Op de Aziatische aandelenmarkten zijn bedrijven die profiteren van de groei in hun sector ruim vertegenwoordigd: computergaming, e-payments, e-commerce, elektrische voertuigen, maar ook bedrijven die de nieuwe trends mogelijk maken, zoals specialisten in robotica, kunstmatige intelligentie, en het testen en produceren van halfgeleiders.

Wat komt

Schroders blijft overtuigd van de perspectieven op de lange termijn voor Azië, ondanks de ruis op de korte termijn, zoals de spanningen tussen China en de VS en de politieke controverses in Noord-Korea, Myanmar en Hong Kong. Op de korte termijn oogt de outlook wellicht minder verleidelijk. De waarderingen in de regio zijn over het algemeen enigszins opgerekt, zodat het verwachte herstel van de bedrijfswinsten reeds goed door de consensus lijkt te zijn ingezien.

Schroders verwacht ook dat de meeste regionale centrale banken en overheden een relatief conservatieve houding zullen blijven aannemen, onder aanvoering van China, dat onlangs haar bezorgdheid over al te uitbundige markten heeft geuit. Daarin kan ze gelijk hebben, menen Dobbs en Sennitt, gezien de ‘zeepbelachtige’ waarderingen in sectoren zoals biotechnologie en producenten van elektrische voertuigen. James Barrineau verwacht niet dat de centrale banken uit opkomende markten de rente op korte termijn zullen verhogen. Er is geen sprake van inflatie in de wereldeconomie, meent hij.

Wat te doen?

Dobbs en Sennit rekenen op een gematigde vooruitgang voor Azië in 2021. Het kan zijn dat de belegger harder moet werken voor positieve rendementen, aangezien sommige van de duurzame groeibedrijven nog moeten groeien in hun waarderingen. Geduld en anders denken dan de kudde, zijn principes die zich volgens de Britse vermogensbeheerder, kunnen uitbetalen.