BMO GAM: Hoe denkt de Fed eigenlijk echt over inflatie?

BMO GAM: Hoe denkt de Fed eigenlijk echt over inflatie?

Inflatie
Federal Reserve Washington.png

Sinds de piek van een maand geleden, is het aantal nieuwe gevallen van Covid wereldwijd met twee derde gedaald. Op de korte termijn is dit gunstig voor aandelen, maar op de langere termijn wellicht niet. Dat zegt hoofdeconoom Steven Bell van vermogensbeheerder BMO GAM in zijn wekelijkse Macro Update.

De versoepelingen van de lockdownmaatregelen verlopen niet in elk land gelijk, maar de trend is positief. “Hierdoor ontstaat er een enorme uitgaveninhaalslag vooral in de VS, waar het geld van de coronasteuncheques veelal op spaarrekeningen is beland en nog niet in de economie is gepompt”, zegt Bell.

Volgens Bell is dit goed nieuws voor aandelen en slecht nieuws voor obligaties. “De rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties steeg met 30 basispunten sinds de Democraten aan zet zijn in de Senaat. De break-even inflatie steeg ook, samen met de olie- en andere grondstoffenprijzen. Met zo'n sterke stijging van de vraag, neemt de inflatiedruk toe. De grote vraag is: loopt de inflatie uit de hand en noopt dit de Fed tot een renteverhoging? Zo ja, dan is de bull market voor aandelen voorbij”, denkt Bell.

“Eerlijk gezegd, weten het we het niet. Economen, ook die van de Fed, zijn de afgelopen jaren de boeken ingegaan als slechte inflatievoorspellers. Eén ding is duidelijk: de Fed laat de inflatie een tijdje oplopen; het doel is om de inflatie op constante wijze boven de 2% te houden. Dit om de jaren van lage inflatie te compenseren. Dit is dus het nieuwe gemiddelde inflatiekader. Het pad wordt geëffend voor hogere bedrijfswinsten die de vraag naar risicovolle beleggingen aanjagen. Ook is de verwachting dat de obligatieyields blijven stijgen en dat de rendementscurves omhooggaan.”