BNY Mellon IM: Deglobalisering en digitalisering bepalen outlook China

BNY Mellon IM: Deglobalisering en digitalisering bepalen outlook China

China

Na een woelig jaar voor China, waarin het land aanvankelijk virusbrandhaard was en vervolgens voorging in het economisch herstel, blikt BNY Mellon Investment Management met vertrouwen vooruit op het nu aangebroken ‘Jaar van de Os’.

De Chinese horoscoop dicht personen die geboren worden onder het teken van de os onder meer betrouwbaarheid toe, al kunnen ze vroeg in hun leven tegenslag kennen. ‘Na een jaar van extreme volatiliteit, mogen markten hierop hopen’, schrijft marktstrateeg Lale Akoner van BNY Mellon IM in haar outlook voor het nieuwe jaar.

China is voorgegaan in het economisch herstel en is het bbp-peil van voor de pandemie al voorbij, wijst Akoner. Ze verwacht dat in de tweede helft van 2021 de meeste opkomende landen ook hun pre-crisis bbp-niveaus zullen overtreffen.

‘Het rijzende wereldwijde tij’ zal volgens de marktstrateeg de Chinese economie verder opstuwen. Daarmee zullen twee langere trends, die door de pandemie zijn versneld, het aangezicht van China meer en meer gaan bepalen: deglobalisering en digitalisering.

Deglobalisering betekent dat bedrijven hun toeleveringsketens dichter bij huis willen hebben. Dit werkt de vorming in de hand van drie handelsblokken: Azië, Europa en Amerika. China zal het Aziatische blok domineren, terwijl de handel in Azië al meer dan de helft van de wereldhandel uitmaakt.

Digitalisering is door Covid-19 versneld en China is onderhand goed voor 45% van alle online e-commerce transacties wereldwijd. Akoner wijst op de focus van de politieke leiding om de economie te transformeren van hoge groei naar duurzame en kwalitatief-hoge groei.