DWS: Technologie en e-commerce profiteren in Chinees Jaar van de Os

DWS: Technologie en e-commerce profiteren in Chinees Jaar van de Os

China
China

Vandaag begint het Chinese nieuwjaar, het Jaar van de Os. Het nieuwe jaar zal worden gekenmerkt door economische groei en de voortdurende verandering van de economie. Ook voor beleggers wordt China steeds interessanter, zowel op het gebied van aandelen als voor obligaties. Dat zegt Sean Taylor, beleggingsstrateeg voor Azië en de Pacific bij vermogensbeheerder DWS.

“De covid-19 pandemie en alle gevolgen zijn ook in China nog niet voorbij. Maar het land is heel goed door de pandemie gekomen: de economie groeide vorig jaar met 2,3% en DWS is zeer positief over de verwachtingen voor 2021. China is de Europese Unie al voorbij en het aandeel in het wereldwijde BBP is nu 18%. Dat is de tweede plek achter de Verenigde Staten dat 27% heeft”, aldus Taylor.

Een ander cijfer dat laat zien hoe goed de Chinese economie zich door de pandemie heeft heengeslagen is het aandeel in de wereldwijde exportmarkt dat steeg naar 14%. China liet zien dat het flexibel is: toen de wereldwijde vraag naar medische apparatuur sterk steeg, kon China snel schakelen en leveren terwijl de westerse landen dat niet konden.

Het nieuwe vijfjarenplan van Peking voorziet onder meer in meer digitalisering, en het aanpakken van klimaatverandering. De digitalisering zorgt voor een toename van de productiviteit; het land wil dat in 2025 elke vijfde auto die nieuw wordt geregistreerd een elektrische auto is. Daarnaast wil China in 2060 een koolstofneutrale economie hebben.

“Dit leidt ook voor beleggers tot een positieve prognose. Voor 2021 richten wij ons op cyclische en waardeaandelen. Over de middellange termijn zullen technologie- en e-commercebedrijven profiteren van de verdere groei van de Chinese economie”, aldus Taylor. “Overheidsobligaties hebben een rendement van 3%, wat aantrekkelijk is in het huidige klimaat van lage rente en de risico’s van valutavolatiliteit schatten wij niet hoog in.”

Een onzekere factor blijft de relatie met de VS. “De nieuwe regering van president Biden zal kritisch blijven over China, maar deze regering is in ieder geval minder onvoorspelbaar dan de vorige.”