T. Rowe Price: Vergeten EM-waardeaandelen bieden mooie kansen

T. Rowe Price: Vergeten EM-waardeaandelen bieden mooie kansen

Opkomende markten
Outlook vooruitzicht (11) silver lining herstel

De coronacrisis heeft de divergentie tussen waarde- en groeiaandelen naar ongekende hoogte gestuwd. Volgens Ernest Yeung, Portfolio Manager, Emerging Markets Discovery Equity Strategy bij T. Rowe Price, zijn waardeaandelen in 2020 meer dan ooit in de vergetelheid geraakt en onbemind geworden. Een rechtvaardiging hiervoor ziet hij niet. Veel van deze bedrijven hebben juist een sterke balans en genereren een hoge cashflow.

Volgens Yeung liggen er in de opkomende markten veel goede beleggingskansen in waardeaandelen die ‘vergeten’ zijn of over het hoofd gezien worden door de mainstream EM-aandelenfondsen. Yeung zoekt naar EM-bedrijven van gemiddelde kwaliteit, die succesvol zijn in het aanpakken van de oorzaken van hun ondermaatse prestaties in het verleden en waarvan het management in staat is de toekomstige prestaties te verbeteren.

De veranderingen die hiervoor doorgevoerd moeten worden zullen volgens Yeung na verloop van tijd tot fundamentele verbeteringen leiden. Deze bedrijven kunnen uitgroeien naar bedrijven van de hoogste kwaliteit.

De veranderingen kunnen bedrijfsspecifiek zijn (bijvoorbeeld kostenbesparingen, verandering in het management, desinvestering), maar kunnen ook extern zijn (consolidatie van de sector, verandering in de regering die leidt tot een beter geleide economie). Yeung meent dat dergelijke ‘vergeten’ of ‘verwaarloosde’ aandelen een sterke koersstijging kunnen realiseren.

In tegenspoed schuilt een kans: stijltrotatie op komst

Beleggers die jagen op aandelen die profijt hebben van de coronacrisis, houden geen rekening met de solide fundamentele factoren van aandelen uit de oude economie, waardoor daar kansen blijven liggen. Wie in de balansen van EM-bedrijven duikt ziet dat deze intact blijven in de meeste cyclische sectoren - waar banken, energie- en materiaalsectoren doorgaans een laag herkapitalisatierisico hebben en fundamenteel sterk zijn.

Solide bottom-up fundamentals in combinatie met de structurele verandering in de manier waarop overheden tijdens de coronaviruscrisis hebben gestimuleerd, leveren volgens Yeung de ingrediënten voor een stijlverandering op de korte termijn, en mogelijk op de langere termijn.

Ongekende en ongebruikelijke stimuleringsmaatregelen

In het verleden pompten regeringen en centrale banken van ontwikkelde markten veel geld in banken en bedrijven om de balansen van zwakke bedrijven te herkapitaliseren. Dat was het geval in Japan in de jaren '90 en in de westerse economieën na het faillissement van Lehman Brothers. Dit soort stimuleringsmaatregelen heeft in deze economieën geen multiplier-effect gehad.

Nu, na COVID-19, lijkt er iets te zijn veranderd: de regeringen hebben ingezien dat een lage rente alleen niet volstaat om de economieën weer op gang te brengen. Deze keer gaat er heel weinig geld naar bedrijven die het moeilijk hebben. Afgezien van enkele luchtvaartmaatschappijen hebben regeringen wereldwijd nauwelijks ingegrepen om de sector te redden, maar zich in plaats daarvan gericht op de consument (helikoptergeld).

Volgens Yeung kan dit resulteren in een zichtbaar multipliereffect dat op zijn beurt voordelig kan uitpakken voor in het slop geraakte sectoren en aandelen. Dit biedt de externe fundamentele verandering waarin Yeung wil beleggen.

Yeung meent dat de huidige extreme divergentie tussen groei en waarde onhoudbaar zal blijken. Op een bepaald moment zullen de ongekende monetaire en budgettaire stimuleringsmaatregelen waarschijnlijk leiden tot een wereldwijde reflatiehandel die naar verwachting een potentieel aanhoudend herstel van waardeaandelen teweegbrengt.

De extreme verschuivingen op de markten in 2020 hebben Yeung ertoe aangezet de voorkeur te geven aan een diepere waardeblootstelling. Hij meent dat momenteel de randvoorwaarden worden gecreëerd voor EM-waardeaandelen om in 2021 goed te presteren.