Newton IM: Bescherm gebalanceerde portefeuille alvast tegen inflatie

Newton IM: Bescherm gebalanceerde portefeuille alvast tegen inflatie

Inflatie
Geld dollar.jpg

Hoewel op de korte termijn geen sterke stijging van de inflatie in de Verenigde Staten te verwachten is, valt het verhogen van de exposure naar beleggingen die bescherming bieden tegen oplopende inflatie nu al goed te rechtvaardigen. Dat stelt Aron Pataki, portfoliomanager van het Real Return Team bij Newton Investment Management, onderdeel van BNY Mellon Investment Management.

De desinflatoire effecten van de pandemie zullen waarschijnlijk op korte termijn aanhouden. Ook de structurele deflatoire krachten zullen waarschijnlijk niet veranderen, zoals de buitensporig hoge schulden, de vergrijzing en de technologische disruptie.

De vraag is echter of de buitengewone fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen die zijn ingezet als reactie op de pandemie, een inflatoire impuls zullen geven. Er zijn volgens Newton IM enkele signalen die daar nu op wijzen.

De Federal Reserve is overgegaan tot het versoepelen van de regelgeving en moedigt banken aan geld uit te lenen om de economie te stimuleren. Dit is belangrijke draai in het beleid van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, die zijn eerste vruchten lijkt af te werpen.

Voor een stijging van de inflatie is echter ook een daling van de werkloosheid nodig en een hogere bezettingsgraad van de productiecapaciteit in verschillende sectoren. Op termijn is dat niet ondenkbaar.

Een hogere inflatie stelt multi-asset strategen voor een dilemma dat zich concentreert rond de vraag hoe ze een robuuste, gebalanceerde portefeuille kunnen bouwen die ook bestand is tegen een sell-off op de aandelenmarkt.

Aangezien in de huidige, lage renteomgeving staatsobligaties weinig opleveren bij een - op zijn best - gematigde risicoreductie, pleit dit voor meer blootstelling naar beleggingen die bescherming bieden tegen inflatie.

Het vervangen van obligaties voor real assets lijkt daarbij een voor de hand liggende strategie maar lost het probleem van kapitaalbehoud niet op. Convex long optie- en volatiliteitsstrategieën, zoals risicopremiestrategieën met een asymmetrisch rendementsprofiel, zouden volgens Newton IM wel kunnen helpen.