LGIM: Eind 2021 mogelijk 40% Europese bedrijfsobligaties op balans ECB

LGIM: Eind 2021 mogelijk 40% Europese bedrijfsobligaties op balans ECB

Obligaties ECB
Euro staatsobligaties geld monetair beleid.png

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft een significante opkoper van Europese bedrijfsobligaties. Als de ECB het huidige opkooptempo van bedrijfsobligaties voortzet binnen de opkoopprogramma’s PEPP en CSPP, heeft het eind 2021 mogelijk 40% van de Europese bedrijfsobligatiemarkt op de balans staan, een ontwikkeling met zowel positieve als negatieve gevolgen.

Daarop wijzen Hoofd Euro Credit Marc Rovers en portfoliomanager Firat Bayraktar bij de Britse pensioenbelegger Legal & General Investment Management (LGIM).

Op de korte termijn profiteren bedrijven van de opkoop van bedrijfsobligaties door de ECB door de lagere financieringskosten. De opkopen zorgen voor een verbeterde kredietstroom en liquiditeit, leggen de LGIM-specialisten uit.

‘De keerzijde is het lagere rente op obligaties met een lagere kredietwaardigheid, hetgeen deze bedrijven ondersteunt die anders genoodzaakt zouden zijn hun schulden af te bouwen of te herstructureren’, schrijven Rovers en Bayraktar. ‘Misallocatie van kapitaal is des te meer een risico als het gaat om sectoren die onder druk staan als gevolg van langdurige seculiere trends of technologische veranderingen.’

Een ander gevolg van de ECB-aankopen is een toename van bedrijfsobligaties met een negatief rente. “We schatten dat 60% van de obligaties die door de ECB worden aangehouden momenteel een negatief rente heeft en dat meer dan 40% van de euro investment grade markt ook wordt verhandeld tegen een negatieve rente”, aldus Rovers en Bayraktar. Het verder opkopen van bedrijfsschuld door de ECB zou uiteindelijk strategische beleggers uit de markt drukken en het aangaan van buitensporige schulden door bedrijven.

LGIM verwacht dat de ECB het opkoopprogramma niet snel stop zal zetten, omdat dit waarschijnlijk tot een marktschok zou leiden. ‘Bovendien zal het geleidelijk intrekken van de steun waarschijnlijk ook moeilijk zijn, aangezien de ECB het CSPP minder dan een jaar na het stopzetten ervan in 2018 opnieuw moest opstarten.’