LBI: Meeste economieën draaien nog steeds op halve kracht

LBI: Meeste economieën draaien nog steeds op halve kracht

Corona-virus (06)

De coronapandemie grijpt wereldwijd steeds harder om zich heen, maar midden december werden in de ontwikkelde wereld de eerste vaccins toegediend. Tot ze algemeen beschikbaar zijn en de gezondheidssituatie verbetert, zullen de meeste economieën op halve kracht blijven draaien en aan het overheidsinfuus blijven liggen.

Dat schrijven Guy Wagner, Chief Investment Officer van Banque de Luxembourg Investments (LBI), en zijn team in hun maandelijkse analyse ‘Highlights’.

De Amerikaanse economie is aan het einde van het jaar goed blijven presteren. “Zo blijven de indices van inkoopmanagers op hoge niveaus staan, wat betekent dat de vaart nog niet uit de opleving is, zowel in de diensten als in de industrie”, zegt Guy Wagner.

“De consumptie-uitgaven rond Thanksgiving hebben ook aangetoond hoe weerbaar de Amerikaanse consument wel is.”

China blijft zich herstellen

In de eurozone, waar de coronamaatregelen in december voortdurend werden verstrengd, hebben diezelfde indices het heel wat moeilijker, zeker in de dienstensector. “In China is een tweede coronagolf uitgebleven en ligt het tempo van de economische herleving hoog. Verscheidene indicatoren zitten nu op hun hoogste niveau in jaren”, aldus de Luxemburgse econoom.

“Dat de wereldwijde consumptie voor een deel verschoven is van diensten naar afgewerkte producten, is natuurlijk koren op de molen van China, dat de grootste producent ter wereld is.” In Japan, een land dat relatief gespaard is gebleven door het virus, maar niet door de wereldwijde vertraging, werd de bbp-groei voor het derde kwartaal opwaarts herzien naar 5,3%.

ECB kondigt bijkomende maatregelen aan

De Amerikaanse centrale bank heeft na de vergadering in december geen wijziging van zijn monetaire beleid aangekondigd. Er is nog altijd monetaire steun via de nulrente en effecteninkopen, maar de Fed wil duidelijk nog altijd dat de politieke overheid het van haar overneemt met begrotingsmaatregelen.

In Europa heeft ECB-voorzitter Christine Lagarde de vergadering van de raad van bestuur in december aangegrepen om enkele bijkomende maatregelen aan te kondigen die de liquiditeit in het banksysteem moeten vrijwaren en de banken moeten helpen om de economie te blijven financieren.

Beurzen stijgen gestaag

In de Verenigde Staten is de rente op staatsobligaties in december licht gestegen door de hoop op een breder economisch herstel in de komende kwartalen. Op de beurzen hield het enthousiasme van november aan en zagen we de hele maand december een gestage stijging.

De hevige verschuivingen tussen sectoren die in november werden ingezet, zijn gematigd, maar niet helemaal verdwenen. “Sommige cyclische sectoren blijven gegeerd bij beleggers die zich nu al positioneren voor de economische herleving van 2021”, besluit Wagner.