BlackRock: Instroom ETFs in november verpulvert records

BlackRock: Instroom ETFs in november verpulvert records

ETF's
Grafiek groei.jpg

De totale netto-instroom van kapitaal in de wereldwijde markt voor ETFs heeft in november een nieuw record bereikt: 125,6 miljard dollar. Het vorige record (105,2 miljard dollar) werd gevestigd in januari 2018.

Er is duidelijk sprake van een verschuiving naar risicovollere beleggingen: met een bedrag van 111 miljard dollar ging afgelopen maand het meeste geld richting aandelen-ETFs, terwijl de instroom in obligatie-ETFs 17 miljard bedroeg. Dat meldt BlackRock iShares in het maandelijkse rapport over de mondiale ETF-markt.

Dankzij de afgenomen onzekerheid rondom de Amerikaanse verkiezingen en de gunstige berichten over coronavaccins was er veel belangstelling voor Amerikaanse aandelen-ETFs. Ook daar werd in november een recordinstroom gevestigd, met een bedrag van 65,2 miljard, bijna vijf keer zoveel als in oktober.

Voor het eerst dit jaar was er sprake van uitstroom uit grondstoffen-ETFs (8,9 miljard dollar), waarvan het merendeel uit goud-ETFs (6,8 miljard dollar), door de afgenomen behoefte aan veilige havens. Om dezelfde reden zagen rente-ETFs een uitstroom van 7,4 miljard dollar.

In november werd ook een andere mijlpaal bereikt: de instroom in duurzame ETFs (in EMEA en de VS) in 2020 is met 70 miljard dollar meer dan in alle voorgaande jaren bij elkaar (2012-2019).