BMO GAM: Markten krijgen het lastig voordat vaccin-herstel begint

BMO GAM: Markten krijgen het lastig voordat vaccin-herstel begint

Gezondheidszorg.jpg

Voor de financiële markten zijn maar twee dingen van belang: lukt het de economische activiteit en de bedrijfswinsten volgend jaar om weer terug te komen naar de niveaus van het pre-covid tijdperk? Dat zegt econoom Steven Bell van vermogensbeheerder BMO GAM in zijn wekelijkse macro-economische commentaar. “Toch gaan de markten nog een lastige periode tegemoet voordat het vaccin-herstel begint.”

Het vaccin en de ontwikkeling van de verschillende varianten domineren de markt, veel meer nog dan bijvoorbeeld Brexit, analyseert Bell. “De pure focus op vaccinaties en wat de impact ervan is op de economie en de bedrijfsresultaten, maakt dat beleggers geneigd zijn om meer risico te nemen. Beleggers kijken naar de vooruitzichten voor 2021 en zien dat er consensus is over de verwachting dat aandelen het beter zullen doen dan de markt, dat de dollar zwak zal zijn en dat de rotatie weg van de VS en in waarde-beleggingen doorzet. Opkomende markten zijn favoriet voor zowel obligaties als aandelen.”

Ironisch: China op oude niveau

BMO GAM zit qua vooruitzichten op dezelfde lijn als de consensus. Toch verwacht Bell dat de financiële markten nog een lastige periode krijgen voordat het vaccin-herstel begint. “De pandemie wordt eerst nog erger voordat het beter wordt; de groei in Europa zou wel eens negatief kunnen zijn in het huidige kwartaal en aan het begin van 2021. De economische problemen in de VS nemen aan het begin van het nieuwe jaar ook toe. Er is uitzicht op een begrotingsovereenkomst in het Congres, en het is te hopen dat dit lukt. Maar de arbeidscijfers in de VS laten zien dat de economie hapert. Het is ironisch dat van alle grote economieën alleen China het virus van zich af heeft geschud en een krachtige groei laat zien. De economische activiteit in China staat sinds het tweede kwartaal weer op pre-covid niveau. De rest van de wereld zal hier veel langer op moeten wachten.”