T. Rowe Price: Global market outlook 2021 - gezondheidszorg, wereldwijde markten

T. Rowe Price: Global market outlook 2021 - gezondheidszorg, wereldwijde markten

Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (02)

In de Global Market Outlook van T. Rowe Price. delen experts van de Amerikaanse vermogensbeheerder hun visie op de impact van het coronavirus, wereldwijde financiële markten, het Amerikaanse overheidsbeleid na de presidentsverkiezingen en hoe milieu-, sociale en governance-factoren (ESG) passen in het beleggingsproces van T. Rowe Price. Hieronder worden de vooruitzichten ten aanzien van de gezondheidszorg en de wereldwijde markten eruit gelicht.

Gezondheidszorg
  • Er zijn veel verschillende partijen die werken aan het verkrijgen van een vaccin, dat hopelijk begin 2021 beschikbaar zal zijn. De gegevens over de werkzaamheid van het vaccin van Pfizer en BioNTech die eerder in november werden vrijgegeven, waren zeer positief. Alleen de vraag over de duurzaamheid van de immuniteit staat nog open.
  • Uitgaande van duurzame immuniteit dankzij deze en/of andere vaccins, is er een significante kans dat de groepsimmuniteitsdrempel wordt gehaald. Met andere vaccins die ook gericht zijn op het "spike"-eiwit, verwacht T. Rowe Price in de komende maanden verschillende positieve gegevenssets van aanvullende programma's. 
  • Vanuit een beleggingsperspectief zal deze pandemie er waarschijnlijk toe leiden dat investeerders een nog grotere premie gaan steken in innovatie en nieuwe geneesmiddelenplatforms. Dit kan leiden tot meer spreiding in de sector, waardoor winnaars en verliezers zullen ontstaan, waarbij vooral die fondsen profiteren die de eerste of beste behandelingen aanbieden die tegemoetkomen aan de grote medische behoeften en die significante verbeteringen laten zien die boven de standaard zorgverlening uitstijgen. 
  • COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat aanzienlijke investeringen in de biotechnologie, de biowetenschappelijke instrumenten en de productiesector zijn gedaan en zal dat blijven doen.
Ziad Bakri, MD, portfoliomanager, Health Sciences Strategy van T. Rowe Price zegt:
"De impact van het coronavirus op de gezondheidszorg zal waarschijnlijk zichtbaar worden in innovatie, nieuwe geneesmiddelenplatforms en virtuele gezondheidszorg. Terwijl we de gevolgen van de pandemie voortdurend in de gaten houden, kiezen we voor een langetermijnbenadering van onze beleggingen - we zijn er sterk van overtuigd dat bedrijven die behandelingen bieden voor een breed scala aan aandoeningen en proberen het niveau van de zorg te verbeteren en te voldoen aan onvervulde medische behoeften, evenals diensten die de toegang tot en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg verbeteren, richting zullengeven aan de sector. Over het algemeen blijven de fundamenten van de gezondheidszorg sterk.”
Wereldwijde markten
  • De politiek en de coronaviruspandemie blijven de dominante thema's op de markten; de sell-off in de beginperiode van de pandemie heeft beleggers eraan herinnerd dat diversificatie zelden werkt zoals bedoeld. 
  • Tot dusver hebben de segmenten van de markt die het best presteerden in de aanloop naar de pandemie, het ook beter gedaan tijdens de pandemie. Groeiaandelen presteerden beter dan waardeaandelen, large caps beter dan small caps, en de VS beter dan andere landen. Deze divergentie op de aandelenmarkt is te wijten aan de bezorgdheid over bedrijven met een hogere hefboomwerking, een hogere gevoeligheid voor economische groei en de verwachting dat de rente in de nabije toekomst zeer laag zal blijven.
  • Er is meer budgettaire stimulans nodig om de economie te helpen de stap te zetten naar een "COVID-OFF"-klimaat. Tot dusver zijn de stimuleringsmaatregelen gericht op het helpen van noodlijdende sectoren, kleine bedrijven en werknemers die zijn ontslagen of tijdelijk naar huis zijn gestuurd als gevolg van de bedrijfsverstoringen die zijn veroorzaakt door lockdowns en social distancing-maatregelen. De stimuleringsmaatregelen kunnen in 2021 worden teruggedraaid, wat betekent dat de uitgaven van bedrijven en consumenten zullen moeten versnellen om het wegvallen van de stimulans te compenseren.
  • Binnen de assetallocatie houdt T. Rowe Price rekening met de mogelijk grote rotatie van Groei naar Waarde. Wel is het verstandig als beleggers gediversifieerd blijven tussen Groei en Waarde.
  • Vooruitkijkend naar 2021 zouden beleggers moeten profiteren van goedkope cyclische waarden (op relatieve basis) in small caps, high yield en opkomende markten.
  • De rente van de Fed Funds staat nu op het nul-niveau en de beleidsmakers van de Fed lijken niet bereid om de rente naar negatief terrein te verlagen. Gezien de diepte van de economische vertraging en het onlangs aangekondigde nieuwe monetaire beleidskader is het zeer onwaarschijnlijk dat de Fed de rente in de komende jaren zal verhogen.
  • De lage rente zal grote gevolgen blijven hebben voor de markten, door onder meer: 
    • Aandelen zijn minder duur dan Treasuries, vandaar dat de risicopremie op aandelen springlevend is;
    • Treasuries bieden mogelijk niet zo veel diversificatie voor de portefeuilles van beleggers in de toekomst;
  • De zoektocht naar rendement zal worden voortgezet, wat een positief rendement op de schuldmarkten zou moeten ondersteunen. Beleggers moeten hun verwachtingen met betrekking tot het rendement op aandelen en obligaties voor de komende 10 jaar naar beneden bijstellen. Als de markten aantrekken, zal niet alles en iedereen daarvan profiteren, en de verschillen tussen winnaars en verliezers zullen meer uitgesproken zijn.
Sébastien Page, Head of Global Multi-Asset, zegt: 
"Hoewel de eerste aan het coronavirus gerelateerde schok voor het BBP ongekend was, is het tempo van het herstel ook historisch gezien snel geweest. Door het ontbreken van aanzienlijke structurele onevenwichtigheden in de aanloop naar de crisis en het hopelijk tijdelijke karakter van de Covid-19 crisis kan de wereldeconomie wellicht sneller genezen dan aanvankelijk werd gevreesd.”